Jak jeść z głową

Prezentacje kulinarne, degustacje, filmy, wykłady, książki, broszury, występy zespołów artystycznych, warsztaty kulinarne, dietetyczne i ekonomiczne, a wszystko po to, aby pokazać, jak w dzisiejszych czasach nie marnować jedzenia, a przy okazji pomóc innym oraz żyć zdrowo i oszczędnie.
W czwartek lubelski Bank Żywności zaprasza na dzień otwarty, który upłynie pod hasłem „Kromka chleba – kulinarne inspiracje” w Banku Żywności w Lublinie. Akcja odbędzie się w ramach promocji Funduszy Europejskich, propagujących Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Goście Banku Żywności zobaczą między innymi prezentacje kulinarne w wykonaniu Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie, będą mogli spróbować potraw przygotowanych na bazie produktów dostępnych w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa oraz potraw promujących lokalne organizacje uczestniczące w programie Pomocy Żywnościowej.
– Postaramy się również przekazać szeroką wiedzę na temat naszej działalności i organizacji z nami współpracujących. Zaprezentujemy też tematykę niemarnowania jedzenia oraz przekażemy wiedzę na temat dietetyki i ekonomii w kontekście jedzenia, ponieważ Pomoc Żywnościowa to nie tylko dystrybucja żywności, ale także działania towarzyszące, takie jak warsztaty kulinarne czy ekonomiczne. Mają one na celu rozszerzenie kompetencji z zakresu prowadzenia gospodarstwa domowego w sposób zgodny ze współczesnymi wyzwaniami. Są one także okazją do wymiany doświadczeń oraz świetną formą integracji społeczności lokalnej – tłumaczy Marzena Pieńkosz-Sapieha z Banku Żywności w Lublinie.
Dzień otwarty Banku Żywności rozpocznie się 12 maja przy ulicy Łabędziej 19 w Lublinie i potrwa od godz. 10 do 15. MJ

Komentarze