Parking znowu wita gości… na baczność!

Plac z tyłu ratusza, od trony Urzędu Stanu Cywilnego, został utwardzony tuż przed startem budowy kolejnej części Galerii Venus. Na swój koszt wykonali go właściciele centrum handlowego. Plac został wyrównany, położono na nim podbudowę i wyłożono płytami ażurowymi. Problem jednak w tym, że nawierzchnia potrzebuje napraw, czasami nawet kilka razy w roku. Osoby korzystające z parkingu narzekają przede wszystkim na nierówną nawierzchnię.
– Płyty dosłownie „wstają” z podłoża – mówi pan Adam, który w miniony wtorek parkował przy ratuszu. – Po takiej nawierzchni nie tylko bardzo ciężko się jeździ, ale i chodzi.
Na stan parkingu zwracali uwagę również miejscy radni. Przedstawiciele ratusza tłumaczą, że część prac na placu za ratuszem już została wykonana.
– To kolejny raz, gdy parking jest naprawiany właśnie po okresie zimowym. W marcu wykonany został remont parkingu w górnej jego części, natomiast w kwietniu planowany jest remont części dolnej – mówi Aleksandra Dyjak, rzecznik świdnickiego urzędu. – Parking został wybudowany przez inwestora Galerii Venus i przekazany bezpłatnie gminie Świdnik.
Kierowcy korzystający z miejsc postojowych na tym placu tłumaczą, że najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana obecnej nawierzchni. – Przede wszystkim należałoby porządnie wyrównać nawierzchnię, dać solidna podbudowę, a potem położyć choćby kostkę. Myślę, że wówczas byłby koniec problemów z tym parkingiem – mówi pan Adam.
Przedstawiciele ratusza tłumaczą, że biorą pod uwagę zmiany.
– Rozważamy wymianę nawierzchni na drodze manewrowej na parking, ale ze względu na wysokie koszty oraz inne potrzeby mieszkańców, będzie to możliwe najwcześniej w przyszłym roku – dodaje Aleksandra Dyjak.
(kal)

Komentarze