Wyróżnieni za bitki na kapuście

Justyna Wojcieszuk i Sebastian Górny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej otrzymali wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Smaki wsi” zorganizowanym w Karolewie koło Kętrzyna.

 

Już po raz piąty uczniowie ZSCKR w Siennicy Różanej wzięli udział w ogólnopolskim międzyszkolnym konkursie kulinarnym „Smaki Wsi” zorganizowanym przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie koło Kętrzyna. Szkołę z Siennicy Różanej reprezentowali: Justyna Wojcieszuk oraz Sebastian Górny – uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Opiekę nad młodzieżą sprawowali Anna Rybak i Krzysztof Rękas. Tegoroczne zmagania odbywały się pod hasłem „Zapomniane potrawy regionalne”. Daniem przygotowanym i zaprezentowanym przez Justynę i Sebastiana były zamojskie bitki na kminkowej kapuście. Uczniowie z Siennicy Różanej otrzymali za potrawę wyróżnienie. A warto dodać, że konkurencja była duża, w zmaganiach kulinarnych wzięło udział 26 zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. Konkurs w Karolewie to nie tylko rywalizacja, organizatorzy zapewnili uczestnikom i ich opiekunom wiele atrakcji turystycznych, m.in. wycieczkę po malowniczej Krainie Wielkich Jezior Mazurskich. (k)

Komentarze