Acerola – czym jest, jak stosować, na co pomaga?

Po suplementy diety i żywność z acerolą konsumenci najczęściej sięgają w kontekście budowania odporności. Egzotyczny owoc ma jednak znacznie więcej właściwości, które mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Czym jest acerola, w jakich dolegliwościach pomaga i jak się ją stosuje?

Co to jest acerola?

Acerola, znana też jako malpigia granatolistna albo wiśnia z Barbados, jest rośliną pochodzącą z Wysp Karaibskich. Naturalnie występuje również w Teksasie, Meksyku, Ameryce Środkowej oraz północnej Ameryce Południowej. Uprawia się ją w wielu tropikalnych  krajach, w tym w Brazylii. W sprzyjających warunkach będzie kwitnąć i owocować przez cały rok.

Acerola to szeroko rozłożysty krzew o wiecznie zielonych liściach i giętkich gałązkach. Rodzi orzeźwiające, jasnoczerwone owoce o bardzo kwaśnym, soczystym miąższu. W 100 g pestkowców aceroli znajduje się aż 1400–2500 mg witaminy C. Ze względu na tę właściwość roślina wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym. Wytwarza się z niej preparaty z naturalną witaminą C, w tym suplementy z acerolą na odporność.

Wiśnia z Barbados zawiera w sobie przeciwutleniacze pomagające zneutralizować wolne rodniki oraz ich niszczycielskie działanie na komórki ciała. Antyoksydanty z aceroli zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian w DNA i nowotworów, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Acerola wspiera odporność i układ krążenia

Acerola w formie suplementów i żywności (np. soków czy napojów) wzmacnia układ immunologiczny. Jest doskonałym źródłem witaminy C ważnej dla sprawnego funkcjonowania odporności. Owoc pobudza organizm do wytwarzania przeciwciał zwalczających patogeny, dlatego warto spożywać go w sezonie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie czy grypę.

Acerola oraz suplementy czy żywność zawierająca ją w swoim składzie polecana jest osobom często odczuwającym zmęczenie i osłabienie. Egzotyczny owoc wzmocni organizm i pozwoli cieszyć się lepszym samopoczucie. Spożywanie aceroli wskazane jest również w przypadku osób żyjących w stresie oraz pacjentów cierpiących na choroby tarczycy. Regularne stosowanie preparatów na bazie wiśni z Barbados zwiększa także odporność na choroby neurodegeneracyjne.

Czerwone, egzotyczne owoce zawierają w sobie antocyjany. Składniki te chronią układ krwionośny, zmniejszają agregację płytek, rozszerzają naczynia, a także redukują osadzanie się cholesterolu. Wszystkie te właściwości sprawiają, że acerola ogranicza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto wcześniej wspomniane antocyjany poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie narządu wzroku. Co więcej, acerola może wpływać pozytywnie na metabolizm cukru, a obecne w niej rutozyd i kwercetyna uszczelniają naczynka krwionośne.

Jak stosować acerolę?

Owoce aceroli są niestety bardzo nietrwałe. Po zbiorach muszą być szybko spożyte albo przetworzone, aby nie doszło do utraty ich prozdrowotnych właściwości. W naszym kraju trudno spotkać świeże owoce aceroli, ale bez problemu uda się znaleźć suplementy diety, soki, dżemy i inne preparaty z tym egzotycznym owocem. Wspomniane produkty warto stosować w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na witaminę, osłabienia organizmu oraz chęci wzmocnienia odporności. Co więcej, na rynku znajdziemy też kosmetyki z acerolą. Ich stosowanie wspiera regenerację skóry, leczenie trądziku oraz wzmacnia naczynka. Ekstrakty z wiśni z Barbados obecne są m.in. w kremach, serach i maseczkach do twarzy.

Acerola rodzi kwaśne, soczyste owoce będące cennym źródłem witaminy C. Wzmacnia odporność, wspiera układ krążenia i działa korzystnie na skórę. Wiśnia z Barbados neutralizuje też wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega nowotworom i spowalnia starzenie się skóry. Warto sięgnąć po suplementy, żywność oraz kosmetyki z acerolą, by skorzystać z jej zdrowotnych właściwości, szczególnie gdy buduje się odporność przed sezonem jesienno-zimowym.

Materiał partnera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here