Bogactwo smaku – kuchnia ukraińska to nie tylko barszcz i pierogi

Jeśli zapytać przeciętnego Polaka czy zna kuchnię naszych Sąsiadów, odpowie oczywiście twierdząco. Przecież Niemcy mają swojego „wursta”, czyli kiełbasę, Czesi knedliki, Słowacy smażony ser, a na Ukrainie królują barszcz i pierogi. Takie podejście do sprawy to jednak tak, jakbyśmy powiedzieli, że polska kuchnia to bigos i schabowe. Mocno uproszczone i do tego krzywdzące, bo kuchnia każdego z tych krajów to bogactwo smaków i potraw. Dlatego warto poznać ukraińską kuchnię nieco bliżej.

Pierogi, zupy, dania jednogarnkowe

Nie da się ukryć, że symbolem ukraińskiej kuchni są pierogi. Mają one wiele wspólnego z pierogami przygotowywanymi w Polsce, ale często różnią się np. nadzieniem. Gdy u nas najpopularniejsze są słynne „ruskie”, Ukraińcy w ogóle tej nazwy nie używają. U naszych wschodnich sąsiadów najczęściej spotkać można pierogi z ziemniakami i smażoną cebulką, ale te z ziemniakami i serem, samym serem, mięsem czy kaszą z serem także pojawiają się na stołach. Jedną z wersji pierogów, choć wywodzącą się z innych tradycji kulinarnych są czebureki. To tatarskie pierogi smażone wypełnione siekanym lub mielonym mięsem. Są popularne nie tylko jako danie obiadowe, ale przede wszystkim jako szybka, uliczna przekąska.

Jednak branie z kuchni ukraińskiej tylko pierogów, to wielka strata. Strata smaku i wielu odkryć kulinarnych. Nasi wschodni sąsiedzi podobnie jak my, uwielbiają zupy i przywiązują do ich gotowania dużą wagę. Barszcz ukraiński to niemal danie narodowe, na które każda gospodyni ma swój własny przepis, ale niemniej popularna jest też solianka – kwaśna zupa z mięsem, z dodatkiem cytryny i oliwek. Niemal nieznana w Polsce jest zupa rybna ucha wywodząca się z terenów Rosji, ale jedzona chętnie także w Ukrainie.

Kuchnia ukraińska tworzyła się na styku różnych kultur. Jest też zawsze stosunkowo prosta i bardzo pożywna. Dlatego nie brakuje w niej dań jednogarnkowych, wśród których najbardziej znanymi są kozacki kulisz i żarkoje. Przepis na ten drugi jest na tyle prosty, że potrawę można bez problemu przygotować samodzielnie, a efekt jest murowany dzięki pierzynce z chlebowego ciasta.

Ukraińskie przekąski, dodatki i napoje

Przygotowując spotkania ze znajomymi, przyjęcia i imprezy często sięgamy po dodatki i przekąski z różnych stron świata. Także tu ukraińska kuchnia ma swoje propozycje. Różnego rodzaju pikle i kiszonki, w tym ogórki po ukraińsku doskonale uzupełnią półmiski z przekąskami. Egzotyczne dla nas, ale bardzo lubiane w Ukrainie są wysmażone lub wysuszone małe rybki, które podaje się do piwa. Są tak kruche, że można je jeść jak chipsy, razem z ościami.

Nie można też zapominać o napojach, wśród których ceniony jest orzeźwiający kwas chlebowy. Może on z powodzeniem zastąpić piwo podczas, bo jest świetny na upały, a jednocześnie nie zawiera alkoholu.

Materiał partnera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here