Jaką szafę czy witrynę chłodniczą wybrać?

Prowadzisz lub planujesz otworzyć działalność gastronomiczną? Zastanawiasz się, co oprócz urządzeń do przygotowywania potraw, warto kupić? Jaką szafę chłodniczą wybrać? Co sprawdzi się do eksponowania przygotowanych już produktów spożywczych? Odpowiedzi na te pytania – i znacznie więcej – znajdziesz w dzisiejszym artykule.

  1. Szafa chłodnicza do przechowywania produktów spożywczych
  2. Jaka szafa chłodnicza jest odpowiednia?
  3. Do czego potrzebna jest witryna chłodnicza?

W cukierniach, kawiarniach czy restauracjach żywność musi być przechowywana w odpowiednich temperaturach. To bardzo ważne, ponieważ punkty gastronomiczne są z reguły odpowiedzialne za zdrowie swoich klientów. Zarówno stan chłodni, jak i temperatur nierzadko sprawdzane są przez Inspekcję Handlową w trakcie ich kontroli. Dlatego tak ważne jest, by inwestować w wysokiej jakości szafy chłodnicze oraz witryny, jeśli takowe też są potrzebne w danym miejscu. Na co zwrócić uwagę, kupują szafę chłodniczą?

Szafa chłodnicza do przechowywania produktów spożywczych

Szafa chłodnicza to podstawa każdego zaplecza gastronomicznego. Profesjonalny kucharz wie, że żywność trzeba przechowywać w odpowiedni sposób, by ta w późniejszym czasie nie zaszkodziła zdrowiu klienta. Chodzi oczywiście o tę żywność, która nie toleruje wyższych temperatur. Dlatego, jeśli jeszcze w Twojej restauracji czy innym punkcie gastronomicznym nie ma szafy chłodniczej, nie zwlekaj i już teraz kup odpowiednie rozwiązanie!

Różnorodne szafy chłodnicze znajdziesz na stronie gastroprodukt.pl/szafy-chlodnicze, gdzie dostępne są wysokiej jakości urządzenia w kilku rozmiarach. To solidne rozwiązania, wyróżniające się przede wszystkim wysoką jakością wykonania. Do zalet zalicza się między innymi niezawodność, energooszczędność, intuicyjność obsługi oraz łatwość utrzymania czystości. Profesjonalna szafa chłodnicza wyposażona jest w cyfrowy regulator temperatury, wewnętrzne oświetlenie LED czy warstwę izolacyjną o grubości najczęściej 70 mm. Więcej parametrów technicznych znajdziesz w opisie szafy chłodniczej, która Cię zainteresuje.

Jaka szafa chłodnicza jest odpowiednia?

Wybór szafy chłodniczej wbrew pozorom jest proste. Wystarczy określić swoje potrzeby i wybrać tę, która spełnia nasze oczekiwania. Wśród szaf chłodniczych wyróżnia się modele dwudrzwiowe, witrynowe, specjalne do napojów, bankietowe, na warzywa czy dwustronnie przeszklone. Skorzystaj z tego podziału, ponieważ dzięki temu szybciej znajdziesz optymalną szafę chłodniczą dla siebie.

Kupując szafę chłodniczą, zwróć uwagę także na materiał, z jakiego została wykonana. Do najpopularniejszych zalicza się szafy chłodnicze wyprodukowane ze stali nierdzewnej – materiału, który jest niezwykle wytrzymały, nawet w przypadku intensywnej eksploatacji. Kolejnym czynnikiem, którego nie powinno pomijać się przy wyborze szafy chłodniczej, jest poziom szumu. To ważny parametr, szczególnie jeśli szafa chłodnicza będzie służyć za witrynę na sali sprzedażowej. Nie zapominaj także o sprawdzeniu klasy energetycznej i klasy klimatycznej. Warto inwestować w szafę chłodniczą, w której wbudowano system No Frost oraz system odparowania skroplin. Dzięki No Frost rozmrażanie szafy nie będzie konieczne, a w drugim otrzymujemy automatyczne odprowadzanie skroplin z chłodniczego układu.

Do czego potrzebna jest witryna chłodnicza?

Jeśli interesuje Cię witryna chłodnicza, bogatą ofertę rozwiązań tego rodzaju znajdziesz na stronie gastroprodukt.pl/szafy-witryny-przeszklone, gdzie dostępne są przeszklone szafy w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Asortyment obejmuje między innymi witryny cukiernicze chłodnicze, które są podstawowym wyposażeniem każdej cukierni, kawiarni, restauracji, baru czy stołówki.

Dlaczego warto kupić witrynę chłodniczą? Otóż dzięki tego rodzaju szafie jesteśmy w stanie bez problemu wyeksponować dostępne produkty spożywcze i to w jak najlepszy sposób. A jak wiadomo, zarówno wygląd, jak i kompozycja mają wpływ na to, co – i czy w ogóle – kupi potencjalny klient. Witryna chłodnicza nie tylko pozwala na prezentowanie jedzenia, ale i sprawia, że potrawy pozostają przez długi czas świeże, ze względu na temperaturę, jaką utrzymują w środku. Na co zwrócić uwagę, wybierając odpowiednią witrynę chłodniczą?

Oczywiście w pierwszej kolejności powinniśmy zdecydować, jaka wielkość, kształt i cały design będą odpowiednim rozwiązaniem dla naszego punktu gastronomicznego. Następnie należy zwrócić uwagę na parametry techniczne – między innymi zakres temperatury, jaką możemy ustawić, by ta utrzymywała się wewnątrz witryny chłodniczej przez cały czas. Sporą popularnością aktualnie cieszą się witryny chłodnicze wyposażone w termostat ze specjalną funkcją automatycznego i jednocześnie szybkiego odszraniania oraz z trybem kondensacji automatycznej.

Ważnym czynnikiem, na który także warto zwrócić uwagę, kupując odpowiednie witryny chłodnicze, jest łatwość utrzymania szafy w odpowiedniej czystości. Jeśli jest możliwość wyciągania dolnego panelu, dzięki czemu mamy bezproblemowy dostęp do przeszklonej części, w takiej sytuacji mycie witryny będzie proste i przyjemne.

Kupując witrynę chłodniczą do sklepu z mięsem, należy w pierwszej kolejności zwrócić szczególną uwagę na temperaturę, stabilność konstrukcji oraz pojemność. Zarówno przy sklepie z mięsem, jak i cukierni czy kawiarni ważna jest także jakość samego urządzenia. Dobre wyposażenie gastronomii ułatwi osiągnięcie sukcesu na tym rynku. Warto więc zapewnić sobie łatwy dostęp do takich rozwiązań. Wybierając dużą szafę chłodniczą na pewno nie będziesz narzekał na brak miejsca.

Materiał partnera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here