Kawa flat white – jak przyrządzić ten pyszny napój?

kawa

Kawa flat white to prawdziwa przyjemność dla miłośników kawy z mlekiem. Jest znacznie mocniejsza od innych napojów tego typu, a przy tym zachwyca doskonałym, delikatnym smakiem. Najlepiej przygotować ją z pomocą ekspresu do kawy. Czym różni się od cappuccino albo caffe latte i kto powinien jej spróbować? Dowiedz się, jak zrobić kawę flat white!

Kawa flat white – co to jest?

Flat white przyrządza się z podwójnej kawy espresso i lekko spienionego, gorącego mleka. Stąd też wzięła się jego nazwa, ,,biała płaska”, ponieważ użyte mleko nie nadaje takiej puszystości, jak w przypadku mocno spienionego, używanego do zrobienia cappuccino czy caffe latte. Dzięki takiej recepturze kawa tego typu charakteryzuje się delikatnym smakiem i jednocześnie dobrym efektem pobudzenia. Sam napój wywodzi się z terenów Australii i Nowej Zelandii i to właśnie tam cieszy się największą popularnością. Jednak można go zamówić również w rodzimej kawiarni lub, przy odrobinie wprawy, zaparzyć we własnym domu czy nawet w biurze.

Kawa flat white – jak zrobić?

Do wykonania tego pysznego, aromatycznego napoju potrzebna będzie mocna kawa z ekspresu oraz delikatnie spienione mleko, przygotowane z pomocą specjalnego urządzenia lub dobrej dyszy zamontowanej w ekspresie. Mleko należy podgrzać do ok. 60-70oC, a następnie spieniać bardzo krótko, zaledwie przez kilka sekund. Chodzi o stworzenie lekkiej, bardzo cienkiej warstwy pianki. Tak przygotowanym mlekiem należy zalać, w kubku lub filiżance, uprzednio zaparzone podwójne espresso. Jeśli flat white nie wyjdzie nam za pierwszym razem, nie powinniśmy się przejmować. Nawet baristom w kawiarni dojście do odpowiedniej wprawy może zająć trochę czasu. Pamiętajmy też, że mleko użyte do tego typu kawy powinno być pełnotłuste, najlepiej dodawane w proporcji 2:1.

Pyszna kawa z mlekiem – wskazówki parzenia flat white

Czasem zdarza się, że flat white nie wychodzi tak dobra, jak powinna, ponieważ popełniamy kilka podstawowych błędów. Przede wszystkim musimy pamiętać o:

  • odpowiednim procencie tłuszczu w mleku – niektórzy sądzą, że rodzaj mleka nie ma aż tak dużego znaczenia. Jednak w rzeczywistości to tłustsze nie tylko znacznie lepiej się pieni, lecz także zapewnia kawie wyraźnie lepszy smak. W końcu tłuszcz jest jego nośnikiem. Możemy zdecydować się również na mleko skondensowane, aby uzyskać jeszcze bardziej aksamitny smak i kremową konsystencję,
  • zbyt mocne lub zbyt słabe podgrzanie mleka – zagotowanie go sprawi, że straci swoje cenne właściwości, natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że nasza kawa nie będzie wystarczająco gorąca, a już po kilkunastu minutach stanie się wręcz nieprzyjemnie zimna,
  • użycie zwietrzałej kawy – najlepsza jest ta zmielona tuż przed zaparzeniem,
  • nieodpowiednie proporcje – idealna kawa flat white to ok. 60 ml espresso i 120 ml mleka. Nie musi być co prawda wykonana z aptekarską precyzją, warto jednak, w miarę możliwości, trzymać się proporcji 1:2,
  • zbyt późne podanie – ten rodzaj kawy powinien być pity od razu po sporządzeniu. Choć wielu z nas zdarza się zaparzyć aromatyczny, pobudzający napój, po czym wpaść w wir obowiązków i zupełnie o nim zapomnieć, akurat ten typ kawy szybko traci swoją konsystencję. Dlatego flat white przygotujmy, gdy wiemy, że mamy przed sobą przynajmniej chwilę relaksu.

Kawa flat white – jak podawać

Przygotowana samodzielnie kawa flat white to doskonały pomysł na spotkanie ze znajomymi lub, jeśli mamy dostarczaną kawę do biura oraz odpowiedni ekspres ze spieniarką, także na przyjęcie klientów w firmie. Można podawać ją:

  • w kubku lub filiżance – choć ta druga opcja jest znacznie bardziej elegancka, druga będzie łatwiejsza do wykonania, szczególnie jeśli brakuje nam jeszcze wprawy,
  • udekorowaną wzorkiem – w internecie można znaleźć dużo poradników nawet na bardzo proste ozdoby, które każdy z nas będzie w stanie wykonać,
  • z odrobiną cukru trzcinowego – najlepiej podać go w osobnej miseczce lub cukiernicy. Oryginalna flat white przyrządzana jest bez cukru, jednak wszystko jest kwestią indywidualnych upodobań,
  • z ciasteczkiem, np. korzennym – taki drobny dodatek będzie się doskonale komponował z tą mocną kawą.

Wykonanie kawy flat white z pozoru jest bardzo proste, jednak w rzeczywistości kilka pierwszych filiżanek może być dalekie od ideału. Wystarczy jednak odrobina wprawy, aby móc na co dzień cieszyć się tym pysznym, zyskującym sobie coraz większą popularność napojem.