Kawa flat white – jak przyrządzić ten pyszny napój?

kawa

Kawa flat white to prawdziwa przyjemność dla miłośników kawy z mlekiem. Jest znacznie mocniejsza od innych napojów tego typu, a przy tym zachwyca doskonałym, delikatnym smakiem. Najlepiej przygotować ją z pomocą ekspresu do kawy. Czym różni się od cappuccino albo caffe latte i kto powinien jej spróbować? Dowiedz się, jak zrobić kawę flat white!

Kawa flat white – co to jest?

Flat white przyrządza się z podwójnej kawy espresso i lekko spienionego, gorącego mleka. Stąd też wzięła się jego nazwa, ,,biała płaska”, ponieważ użyte mleko nie nadaje takiej puszystości, jak w przypadku mocno spienionego, używanego do zrobienia cappuccino czy caffe latte. Dzięki takiej recepturze kawa tego typu charakteryzuje się delikatnym smakiem i jednocześnie dobrym efektem pobudzenia. Sam napój wywodzi się z terenów Australii i Nowej Zelandii i to właśnie tam cieszy się największą popularnością. Jednak można go zamówić również w rodzimej kawiarni lub, przy odrobinie wprawy, zaparzyć we własnym domu czy nawet w biurze.

Kawa flat white – jak zrobić?

Do wykonania tego pysznego, aromatycznego napoju potrzebna będzie mocna kawa z ekspresu oraz delikatnie spienione mleko, przygotowane z pomocą specjalnego urządzenia lub dobrej dyszy zamontowanej w ekspresie. Mleko należy podgrzać do ok. 60-70oC, a następnie spieniać bardzo krótko, zaledwie przez kilka sekund. Chodzi o stworzenie lekkiej, bardzo cienkiej warstwy pianki. Tak przygotowanym mlekiem należy zalać, w kubku lub filiżance, uprzednio zaparzone podwójne espresso. Jeśli flat white nie wyjdzie nam za pierwszym razem, nie powinniśmy się przejmować. Nawet baristom w kawiarni dojście do odpowiedniej wprawy może zająć trochę czasu. Pamiętajmy też, że mleko użyte do tego typu kawy powinno być pełnotłuste, najlepiej dodawane w proporcji 2:1.

Pyszna kawa z mlekiem – wskazówki parzenia flat white

Czasem zdarza się, że flat white nie wychodzi tak dobra, jak powinna, ponieważ popełniamy kilka podstawowych błędów. Przede wszystkim musimy pamiętać o:

  • odpowiednim procencie tłuszczu w mleku – niektórzy sądzą, że rodzaj mleka nie ma aż tak dużego znaczenia. Jednak w rzeczywistości to tłustsze nie tylko znacznie lepiej się pieni, lecz także zapewnia kawie wyraźnie lepszy smak. W końcu tłuszcz jest jego nośnikiem. Możemy zdecydować się również na mleko skondensowane, aby uzyskać jeszcze bardziej aksamitny smak i kremową konsystencję,
  • zbyt mocne lub zbyt słabe podgrzanie mleka – zagotowanie go sprawi, że straci swoje cenne właściwości, natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że nasza kawa nie będzie wystarczająco gorąca, a już po kilkunastu minutach stanie się wręcz nieprzyjemnie zimna,
  • użycie zwietrzałej kawy – najlepsza jest ta zmielona tuż przed zaparzeniem,
  • nieodpowiednie proporcje – idealna kawa flat white to ok. 60 ml espresso i 120 ml mleka. Nie musi być co prawda wykonana z aptekarską precyzją, warto jednak, w miarę możliwości, trzymać się proporcji 1:2,
  • zbyt późne podanie – ten rodzaj kawy powinien być pity od razu po sporządzeniu. Choć wielu z nas zdarza się zaparzyć aromatyczny, pobudzający napój, po czym wpaść w wir obowiązków i zupełnie o nim zapomnieć, akurat ten typ kawy szybko traci swoją konsystencję. Dlatego flat white przygotujmy, gdy wiemy, że mamy przed sobą przynajmniej chwilę relaksu.

Kawa flat white – jak podawać

Przygotowana samodzielnie kawa flat white to doskonały pomysł na spotkanie ze znajomymi lub, jeśli mamy dostarczaną kawę do biura oraz odpowiedni ekspres ze spieniarką, także na przyjęcie klientów w firmie. Można podawać ją:

  • w kubku lub filiżance – choć ta druga opcja jest znacznie bardziej elegancka, druga będzie łatwiejsza do wykonania, szczególnie jeśli brakuje nam jeszcze wprawy,
  • udekorowaną wzorkiem – w internecie można znaleźć dużo poradników nawet na bardzo proste ozdoby, które każdy z nas będzie w stanie wykonać,
  • z odrobiną cukru trzcinowego – najlepiej podać go w osobnej miseczce lub cukiernicy. Oryginalna flat white przyrządzana jest bez cukru, jednak wszystko jest kwestią indywidualnych upodobań,
  • z ciasteczkiem, np. korzennym – taki drobny dodatek będzie się doskonale komponował z tą mocną kawą.

Wykonanie kawy flat white z pozoru jest bardzo proste, jednak w rzeczywistości kilka pierwszych filiżanek może być dalekie od ideału. Wystarczy jednak odrobina wprawy, aby móc na co dzień cieszyć się tym pysznym, zyskującym sobie coraz większą popularność napojem.

Artykuł sponsorowany

News will be here