Olej z oregano – cudowne właściwości

Oregano chyba każdemu z nas kojarzy się z powszechnie znaną rośliną jaka stosowana jest na co dzień w kuchni, stanowiąc jedną z przypraw naturalnych, po którą zdecydowanie najchętniej sięgamy. Aromatyczne zioło to jednak coś więcej niż gwarancja nietuzinkowego smaku naszych dań. Generalnie oregano słynie od wieków ze swych prozdrowotnych właściwości oraz pozytywnego wpływu na pracę poszczególnych narządów wewnętrznych ludzkiego organizmu. Nieprzypadkowo w związku z tym, sklepy typu Witaminyswanson dystrybuujące certyfikowane suplementy diety i tak zwaną „super food” posiadają w swym szerokim wachlarzu produktowym także specjalne preparaty na bazie oregano, przykładowo olej z tej rośliny. Co daje jego regularne przyjmowanie?

Lebiodka pospolita

Popularne oregano to innymi słowy lebiodka pospolita, która króluje w gastronomii, bowiem umożliwia zintensyfikowanie i podkręcenie aromatu przyrządzanych dań. Niemniej jednak olej z oregano jest czymś więcej niż jedynie artykułem spożywczym przydatnym do smażenia czy pieczenia. Jak się okazuje, historia owego wyrobu jest wyjątkowo długa i nawiązuje do casu starożytnej Grecji, kiedy to w tamtejszej medycynie naturalnej wykorzystywano olej z oregano w celach typowo leczniczych. Obecnie nie pozyskuje się tego produktu samodzielnie, a nabywa w formie wygodnej w zażywaniu postaci suplementowej. Poręczna buteleczka oleju pełnego różnorodnych korzystnych dla zdrowia związków i cennych witamin oraz minerałów zawiera z reguły pojemność od kilkudziesięciu do kilkuset mililitrów, co spokojnie powinno wystarczyć na parotygodniowe zażywanie. Na wspomnianej wyżej stronie Witaminyswanson możemy znaleźć nie tylko bogaty wachlarz tego typu preparatów, ale także szczegółowy opis poszczególnych specyfików wraz z ich dawkowaniem zalecanym przez producenta. Przejdźmy jednak do konkretów- po co suplementować olej z oregano? Otóż, jak żaden inny tłuszcz, akurat opisywany tu olej z oregano zawiera całą masę pożądanych przez organizm składników, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także cynk, żelazo, wapń, potas, magnez. Dodatkowo olej z oregano jest bogaty we flawonoidy.

Sfery oddziaływania

Wykorzystanie oleju z oregano zaleca się zwłaszcza osobom, które mają zainfekowane organizmy, bowiem produkt ten pozwala na skuteczną walkę z wielorakimi drobnoustrojami. Co więcej, uniemożliwia tworzenie się stanów zapalnych i przeciwdziała zatruciu. Jest efektywnym naturalnym ingredientem na wszelkie objawy przeziębienia czy grypy. Doskonale radzi sobie w zmaganiach z infekcjami oraz atakiem grzybów. Eksperci radzą, aby włączyć do codziennego jadłospisu wartościowy olej z oregano, kiedy w naszym organizmie pojawiły się bakterie takie jak E.Coli, Helicobacter pylori czy Candida albicans. Dodatkowo sprzyja on łagodzeniu bólów mięśniowo-stawowych i zmniejsza obrzęki. Znacząco spowalnia procesy starzenia się, poprawiając wygląd skóry.