W niedzielę (19 października) w świetlicy wiejskiej w Zaświatyczach odbył się wyjątkowy Dzień Pieczonego Ziemniaka. To pierwsze tak duże wydarzenie zorganizowane przez niedawno powstałe Koło Gospodyń Wiejskich w Zaświatyczach. Na jego czele stoją Józef Waszczuk oraz Agata Redziniak, którzy wraz z członkiniami i członkami koła zadbali o to, by całe popołudnie upłynęło mieszkańcom w atmosferze radości, integracji i tradycyjnych smaków.
Spotkanie miało charakter rodzinny, dlatego w programie nie zabrakło atrakcji zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych. Były gry i zabawy ruchowe, konkursy z nagrodami, a także wspólne śpiewanie i tańce przy dźwiękach akordeonu. Uczestnicy mogli również spróbować swoich sił w konkursach i quizach. Prawdziwą furorę zrobiły jednak ziemniaki przygotowane dawnym sposobem w parniku – miękkie, aromatyczne i pachnące dymem, które przywołały wspomnienia z dzieciństwa u wielu uczestników.
Obok nich na stołach pojawiły się także: wiejski bigos ze śliwką, przepyszny i bardzo treściwy forszmak. Serca wszystkich podbiły chrupiące i świeże pączki z konfiturą i inne specjały przygotowane przez gospodynie, nad którymi pieczę trzymały mistrzynie kuchni: Wiesława Piwowar i Aneta Demianiuk. Jak podkreślają organizatorzy, celem wydarzenia było nie tylko wspólne świętowanie, ale też ożywienie lokalnej społeczności i kultywowanie tradycji kulinarnych regionu. – Chcemy, żeby nasze koło było miejscem spotkań, współpracy i dobrej zabawy. Dzień Pieczonego Ziemniaka to dopiero początek naszej działalności – mówi Agata Redziniak. (bm)






























