Sałatka z glazurowanymi burakami

Składniki:


2 średnie buraki
mix sałat (gotowa mieszanka)
2 jajka
ser feta
garść sezamu
łyżka miodu
masło klarowane lub olej
ocet balsamiczny
sok z połówki pomarańczy
rozmaryn suszony

Przygotowanie:

Buraki w łupinkach ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzone obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub odrobinę oleju. Dodać sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Wrzucić buraczki, skropić octem, doprawić solą i pieprzem oraz rozmarynem, gdy warzywa pokryją się glazurą.
Jajko w koszulce: Jajka o temperaturze pokojowej wbić do oddzielnych misek. Zagotować litr wody i dodać łyżkę octu. W środku garnka bulgocącą wodę zamieszać łyżką, by powstał wir. Zdecydowanym ruchem wlać jajko z miseczki (przelać, nie wrzucić – miska powinna dotykać wody, a nawet być lekko zanurzona). Gotować 2-3 minut (nie mieszać). Jajko wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Na talerzach układać porwaną sałatę, plastry buraków, pokrojoną fetę. Całość polać sosem powstałym przy karmelizowaniu buraków. Na wierzch ułożyć jajko w koszulce i posypać uprażonym sezamem (na suchej i mocno rozgrzanej patelni podgrzać ziarna do lekkiego przyrumienienia się, mieszając cały czas, by się nie przypalił).