W Stryjowie odbyła się kolejna edycja wyjątkowego wydarzenia promującego tradycyjną, regionalną kuchnię opartą na kaszy, czyli „Stryjowieckie Golasy”.
„Stryjowieckie Golasy” to tradycyjna, lokalna potrawa z kaszy gryczanej, której receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W ramach imprezy odbył się konkurs kulinarny pod patronatem burmistrza Miasta i Gminy Izbica Jerzego Lewczuka, w którym Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały w przygotowaniu potraw z kaszy gryczanej. Zwyciężyły „Rożki mięsno-gryczane w sosie borowikowym” przygotowane przez KGW Łopuszanie z Tarnogóry Kolonii.
Drugie miejsce zajęła „Kasza w czerwonej sukience otulona płaszczem z borowików” KGW z Izbicy, a trzecie „Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami podane ze skwarkami i grubo mielonym pieprzem” KGW z Wólki Orłowskiej.
Spotkanie, zorganizowane przez gminę, KGW w Stryjowie oraz SOKiS, miało również wymiar edukacyjny. W jego trakcie dr hab. Tomasz Panfil z KUL wygłosił wykład o polskim państwie podziemnym w czasie II wojny światowej. (kg)






























