A la carbonara ze szpinakiem

Składniki:


makaron spaghetti
200 ml śmietany kremowej
15 dag boczku wędzonego
masło czosnkowe
4 jajka
7 dag startego parmezanu
szpinak mrożony
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Jajka sparzyć, wbić do miseczki i rozmącić ze śmietaną, parmezanem, szczyptą soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Rozmrożony szpinak (ilość wedle uznania) podsmażyć na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Wyjąć, a na patelni po szpinaku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek (można dodać odrobinę masła w razie potrzeby). Gdy będzie złocisty, wlać chochlę wody, w której się gotował makaron, dorzucić szpinak, a na końcu sam makaron. Przesmażyć minutę i wlać masę jajeczną (na małym ogniu lub na chwilę zdjąć patelnię z ognia). Trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje, do połączenia się składników – nie za długo, by jajka się nie ścięły.