Beza z owocami

Składniki:


6 białek
30 dag cukru
łyżeczka octu winnego
330 ml śmietany kremowej
cukier puder
zapach waniliowy
ser mascarpone
owoce (kiwi, brzoskwinia)
konfitura malinowa

Przygotowanie:

Jajka muszą być o temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ocet. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm i wylać pianę. Piec na średnim poziomie piekarnika rozgrzanego do 150 stopni przez 1-1,5 godziny (z zewnątrz ma lekko zbrązowieć, a w środku być delikatna). Zostawić do ostudzenia w otwartym piekarniku.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić (najlepiej schłodzić też miskę, w której ma być ubijana). Pod koniec dodać kilka kropel zapachu i cukier puder (wedle uznania), a na koniec delikatnie wmieszać mascarpone.
Krem wyłożyć na bezę, na wierzch konfiturę i owoce. Schłodzić.