Ciasto czekoladowe z orzechami

Składniki:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • aromat rumowy do ciast
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2,5 łyżki kakao w proszku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić z masłem. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać wystudzoną czekoladę i zmiksować na niskich obrotach. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, kakao, kilka kropel aromatu i olej. Dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić zmielone orzechy. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 25 minut. Po wyjęciu zostawić do ostudzenia.