Ciasto czekoladowo-kawowe:

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki kakao
120 g masła
2/3 szklanki mocnej kawy
1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
7 jajek
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Pokruszoną czekoladę, kakao, masło, kawę i połową przygotowanego cukru włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Odstawić do ostudzenia.
Żółtka oddzielić od białek i ubić na puszystą, białą masę. Następnie wymieszać z przestudzoną masą czekoladową, po czym delikatnie wmieszać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wymieszać z czekoladową masą.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (góra-dół) na około 1 godzinę. Upieczone i ostudzone polać polewą czekoladową. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.

Was, drodzy Czytelnicy zachęcamy do aktywnego udziału w życiu kulinarnym gazety i przesyłania na adres redakcja@nowytydzien.pl własnych receptur kulinarnych, koniecznie opatrzonych zdjęciami. Mogą to być zarówno przekazywane z pokolenia na pokolenie babcine sposoby na wyśmienite potrawy, dopracowane przez Was i dostosowane do Waszego podniebienia zapożyczone przepisy, jak też własne, innowacyjne receptury. Najciekawsze z nich zostaną opublikowane w kolejnych wydaniach „Nowego Tygodnia”, a spośród wszystkich nadesłanych w każdym miesiącu rozlosujemy zwycięską recepturę, której autor otrzyma atrakcyjną nagrodę rzeczową.