Składniki:
Tabliczka czekolady deserowej
- 50 g kakao
- 200 ml wrzątku
- niepełna szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 275 ml mleka kokosowego
- 90 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- aromat rumowy do ciast
Przygotowanie:
Czekoladę i kakao zalać wrzątkiem, by się roztopiły i połączyły w jednolitą masę. Zostawić do ostudzenia. Przesianą mąkę wymieszać z solą, rozpuszczonym masłem, i proszkiem do pieczenia. Miksować, dodając po kolei jajka i cukier. Na koniec wlać masę czekoladową i mleko kokosowe. Przelać do formy i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Polewa: Mleko kokosowe wlać do garnka i podgrzać razem z czekoladą połamaną na kawałki do rozpuszczenia. Zostawić na kilka minut i polać ganache wystudzone ciasto. Udekorować orzechami.
Polewa:
125 ml mleka kokosowego
125 g czekolady deserowej
orzechy