Ciasto czekoladowo-kokosowe

Składniki:

Tabliczka czekolady deserowej

  • 50 g kakao
  • 200 ml wrzątku
  • niepełna szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 275 ml mleka kokosowego
  • 90 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • aromat rumowy do ciast

Przygotowanie:

Czekoladę i kakao zalać wrzątkiem, by się roztopiły i połączyły w jednolitą masę. Zostawić do ostudzenia. Przesianą mąkę wymieszać z solą, rozpuszczonym masłem, i proszkiem do pieczenia. Miksować, dodając po kolei jajka i cukier. Na koniec wlać masę czekoladową i mleko kokosowe. Przelać do formy i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Polewa: Mleko kokosowe wlać do garnka i podgrzać razem z czekoladą połamaną na kawałki do rozpuszczenia. Zostawić na kilka minut i polać ganache wystudzone ciasto. Udekorować orzechami.

Polewa:

125 ml mleka kokosowego
125 g czekolady deserowej
orzechy