Dieta na wiosenne przebudzenie

Tak długo wyczekiwana i uwielbiana przez nas wiosna nadchodzi wielkimi krokami. Ponury czas powoli odchodzi w zapomnienie, a zastępują go pełne słońca i energii wiosenne dni. Z chęcią zrobilibyśmy coś więcej… ale opóźnia nas zimowe zmęczenie. Czujemy się ciężko i nadal trudno wstać rano z łóżka. W związku z tym powinniśmy zadbać w odpowiedni sposób o nasz organizm, oczyścić go z nagromadzonych przez zimę zapasów i dostarczyć zastrzyk energii poprzez smaczną, zdrową i kolorową dietę!


Podstawą naszego jadłospisu w tym czasie powinny być przede wszystkim warzywa i owoce. Znajdziemy w nich wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały potrzebne, by przebudzić organizm z zimowego snu. Bardzo ważne jest również, aby spożywać regularnie pięć posiłków dziennie. W naszym wiosennym menu powinniśmy natomiast unikać cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych, a warzywa powinny stanowić element każdego posiłku.

Jedzmy warzywa

Zimą i na przedwiośniu trudno o świeże i wartościowe warzywa i owoce. Zanim na straganach pojawią się pierwsze nowalijki, warto sięgać po mrożonki – mówi Beata Mazurek, dietetyk Naturhouse Chełm. Zbierane są one w sezonie, dzięki czemu są pełne dobroczynnych witamin i minerałów – dodaje dietetyk. Mrożenie nie powoduje zbyt dużych strat składników odżywczych, dlatego są one wartościowym elementem naszej diety.

Natomiast z każdym kolejnym dniem wiosny wybór świeżych warzyw będzie coraz większy. Wtedy wykorzystujmy dary natury, jakimi są świeże nowalijki. Wybierajmy szczególnie te bogate w beta-karoten np. marchewkę, sałatę lub szpinak. Kupując nowalijki upewnijmy się, że pochodzą one z zaufanego sklepu, aby bez obaw móc rozkoszować się ich barwą i smakiem.

Duża ilość witaminy C zawartej w młodych ziemniakach, pomidorach czy papryce oczyści organizm z toksyn, wpłynie pozytywnie na naczynia krwionośne i zapewni zdrowy wygląd skóry. Twórzmy wszelkiego rodzaju kolorowe sałatki, ponieważ „jemy oczami” i wzbogacajmy ich smak delikatnymi sosami z soku z cytryny, jogurtu naturalnego czy oliwy z oliwek.

Wybierajmy chude mięso

Nie powinniśmy również zapomnieć o chudym mięsie w postaci kurczaka, indyka, królika, zająca lub cielęciny jak również świeżych ryb bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dwie lub trzy porcje takiego białka w tygodniu zaowocują lepszym samopoczuciem i zdrowiem.

Co do picia?

Również, tak często wypijane zimą ciepłe napoje jak kawa czy herbata, dobrze jest zastąpić wodą mineralną bądź sokami wyciskanymi ze świeżych warzyw i owoców oraz zieloną herbatą. Ta ostatnia przyspieszy przemianę materii, oczyści organizm i będzie chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pamiętajmy, że powinniśmy wypijać około 2 litrów płynów dziennie.

Ruch to zdrowie

Wiosną nie zapominajmy również o aktywności fizycznej. Wyłączmy telewizor i wybierzmy się na wiosenny spacer. Dzięki temu stracimy nagromadzone kilogramy, rozruszamy zastałe zimą kości, a nasze samopoczucie ulegnie zdecydowanej poprawie. Dzięki ruchowi dotlenimy się, skóra nabierze blasku i zdecydowanie poprawi się przemiana materii.

Przepis na wiosenne przebudzenie to zdrowa dieta bogata w warzywa, owoce i chude mięso, regularny ruch oraz pozytywne nastawienie.

Na dobry początek wiosennych zmian warto spotkać się też z dietetykiem, by sprawdzić czy przez zimę nie nazbieraliśmy nadmiaru zbędnych kilogramów. Centrum Dietetyczne Naturhouse mieści się w Chełmie, przy ul. Pocztowej 5. Na wizytę można zapisać się telefonicznie pod numerem 888 457 157.

News will be here