Dla miłośników sera

W sobotę (20 stycznia) w USA wszyscy miłośnicy sera obchodzili swój dzień. Z tej okazji przedstawiamy kilka prostych przepisów na dania na ciepło z użyciem jednej z najbardziej popularnych potraw w każdej kuchni. Bo ser to nie tylko dodatek do kanapek, lecz przede wszystkim cenne źródło wapnia i białka.


Zapobiega powstawaniu próchnicy i kamienia nazębnego, pozwala się ustrzec przed osteoporozą i poprawia samopoczucie. Zawarty w serze wapń pomaga także łagodzić kobiece objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), a cynk wzmacnia włosy i paznokcie, a także chroni skórę. Chrom (np. w mozzarelli) uspokaja, wspomaga odchudzanie i pomaga w walce z bólem głowy. Magnez poprawia pamięć i ogólną koncentrację, a zawarte w serze witaminy B i D budują naturalną odporność organizmu. Powodów, by jeść ser w każdej postaci, jest dużo.