Dwa święta w jednym dniu

Zielarska wystawa, występy zespołów i kapel ludowych, specjalny gulasz z aromatycznymi ziołami przygotowany przez Jacka Jakubczaka ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, zupa pokrzywowa ugotowana przez Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, pieczony dzik i gulasz od Wojskowego Koła Łowieckiego Nr 151 Żubr w Lublinie – smacznie i niezwykle uroczyście było podczas piątej edycji Wojewódzkiego Święta Ziół połączonego z gminno-parafialnym Świętem Plonów w Boniewie, gm Fajsławice.

Uroczystość odbyła się w Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie. Święto było okazją do podkreślenia roli i znaczenia uprawy, i ziół, ich dobroczynnych, leczniczych właściwości, a także tradycji zielarskich. Wzięło w nim udział wielu wystawców oraz reprezentacje 7 gmin z województwa lubelskiego: Abramowa Fajsławic, Krasnegostawu, Łopiennika Górnego, Piask, Rybczewic oraz Trawnik.

Uroczystość rozpoczęła msza święta polowa odprawiona przez księdza kanonika Andrzeja Domańskiego, podczas której poświęcono symboliczny bochen chleba i wieniec dożynkowy, złożony na ołtarzu przez starostów dożynek – Justynę Kowalską i Zbigniewa Kociubowskiego. Rolnicy z terenu gminy Fajsławice podziękowali za ukończone żniwa i tegoroczne zbiory. Po skończonej mszy uczestników poczęstowano poświęconym chlebem.

Święto ziół i plonów obfitowało w wiele atrakcji przygotowanych specjalnie na tą okazję. Uczestnicy mogli podziwiać zielarską wystawę zdjęć konkursowych, wystawę „Drogi do wolności”, a także wystawę zdjęć przygotowaną przez Adama Polskiego, prezesa Towarzystwa Przyjaciół Fajsławic, przedstawiającą walory gminy. Oprócz występów zespołów śpiewaczych i kapel ludowych na scenie odbył się także pokaz kulinarny zaprezentowany przez Jacka Jakubczaka ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, który dla Fajsławic gotował już nie pierwszy raz.

Kucharz przygotował pyszny gulasz z aromatycznymi ziołami, który mogli spróbować wszyscy zebrani. Oprócz tego uczestnicy mogli poczęstować się zupą pokrzywową przygotowaną przez Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach oraz pieczonym dzikiem i gulaszem od Wojskowego Koła Łowieckiego Nr 151 Żubr w Lublinie.

W czasie trwania imprezy przeprowadzone zostały liczne konkursy m.in.: fotograficzny „Zioła w obiektywie”, „Bukiet zielny”, „Ciasto z ziołami”, a także konkurs BHP zorganizowany przez Placówkę Terenową KRUS w Piaskach. Również najmłodsi mieli zapewnionych wiele bezpłatnych atrakcji.

Animatorzy doskonale zadbali o świetną zabawę dla dzieci, organizując różne gry, zabawy i konkursy, nagradzając wszystkich uczestników drobnymi upominkami, wykorzystując wielkie bańki mydlane, chustę animacyjną, malowanie twarzy i włosów czy też modelowanie kolorowych balonów. Nie zabrakło także dmuchanej zjeżdżalni, która zawsze cieszy się dużą popularnością wśród maluchów oraz specjalnej makiety ze sterowanymi traktorkami. Dla gminy Fajsławice święto było wyśmienitą okazją do promocji, bo całość na żywo transmitowała Telewizja Lublin.

W konkursie fotograficznym „Zioła w obiektywie” pierwszą nagrodę dostała Katarzyna Mazurek z Fajsławic, drugą – Elwira Kozioł również z Fajsławic, a trzecią – Arkadiusz Granat z Woli Idzikowskiej. W konkursie „Ciasto z ziołami” zwyciężyła gmina Abramów, drugie miejsce zajęła gmina Fajsławice, a trzecie – Trawniki. W ostatnim z konkursów „Bukiet zielny” pierwsze miejsce zajęła gmina Fajsławice, drugie – Trawniki, zaś trzecie – Rybczewice. (opr. red)

News will be here