Dzieci gotują w ferie

Za nami pierwsze dni fantastycznej zabawy w małych szefów kuchni. Dzięki inicjatywie „Akademii Kreatywności”, prowadzonej przez Elizę Stępień, dzieci z Chełma i okolic miały okazję zapoznać się z różnymi technikami kulinarnymi. Na specjalnie przygotowanym na tę okazję menu uczestnicy smażyli, gotowali, piekli same pyszności!


Wszystkie czynności kuchenne młodzi kucharze wykonywali samodzielnie. Obierali warzywa i owoce, miksowali, tworzyli własne kompozycje smakowe. Były nawet chipsy ziemniaczane z cynamonem, które wymyślił i przygotował Błażej, jeden z uczestników warsztatów. Okazało się, że nie ma produktów, których nie da się połączyć i wypróbować. Dzieci bawiły się nowymi smakami, jednocześnie ucząc się, że w prosty sposób można przygotować pyszne dania.
– Były słodkości, czekolada i bita śmietana. Ale także dni zdrowe z sokami, smothies i koktajlami owocowymi. Dla każdego znalazło się coś pysznego. Muszę przyznać, że dzieci są bardzo chętne i utalentowane – mówi Eliza Stępień. – Pracują i uczą się z dużym zaangażowaniem. Cieszą się z ugotowanych potraw. Chętnie dzielą się swoimi sukcesami z rodzicami i dziadkami. Duże brawa dla wszystkich uczestników i ich rodziców. A po feriach przystępujemy do kolejnych kulinarnych wyzwań, na które już teraz serdecznie zapraszam.
Więcej informacji o warsztatach i kolejnych przedsięwzięciach na Facebookowym profilu Akademii Kreatywności. (s)