Fajsławicki pieróg wyróżniony

Duży sukces Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach. Przygotowany przez panie fajsławicki pieróg pieczony z makiem i marchewką otrzymał nominację do prestiżowej nagrody „Perła”.

W Poznaniu odbyły się Targi „Smaki Regionów”, podczas których miał miejsce długo wyczekiwany przez uczestników finał XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W wojewódzkim finale, który odbył się w czerwcu br. w Janowcu na terenie Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, fajsławicki pieróg pieczony z makiem i marchewką, przygotowany przez Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, który został wyróżniony w minionym roku w kategorii „Najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy”, otrzymał nominację do prestiżowej nagrody „Perła”. Podczas poznańskich targów odbyła się uroczysta gala wręczenia tej wyjątkowej nagrody. Fajsławicki pieróg zdobył uznanie komisji i otrzymał Perłę.

To kolejna już Perła na koncie Stowarzyszenia. Pierwszą gospodynie z Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach otrzymały w 2011 roku za „zupę chłopską fajsławicką”. Dwa lata później aktywne panie otrzymały nagrodę za „karpia pieczonego w ziołach”. – To dowód na to, że nasze lokalne produkty i potrawy mają najwyższą jakość, wspaniały smak i wielopokoleniową tradycję – podkreśla Aleksandra Granat odpowiedzialna za promocję gminy Fajsławice.

Tegoroczną statuetkę odebrała autorka nagrodzonego produktu Anna Wójcik, którą wspierały koleżanki Krystyna Brzozowska i Henryka Mrugała, a także radni gminy Fajsławice, którzy również gościli na targach. (s)