Flaki smakowały, publiczność dopisała

Zwycięzcy konkursu na „Najlepsze flaki Lubelszczyzny 2022”

Niedziela, 19 czerwca, upłynęła w Piaskach pod znakiem XIII edycji Festiwalu Flaków. Na gości czekało mnóstwo atrakcji – degustacje, pokazy kulinarne, koncerty. Nie mogło zabraknąć też konkursu na najlepsze flaki. Zwyciężyły panie z KGW Piaski Wielkie.

W tym roku Festiwal Flaków odbył się pierwszy raz po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią. Patrząc na frekwencję śmiało można powiedzieć, że mieszkańcy Pisak i okolicznych gmin czekali na wydarzenie z utęsknieniem.

– Imprezę możemy uznać z bardzo udaną – mówi Marta Jakubowska, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Piaskach. – Poziom konkursów kulinarnych był bardzo wysoki, panie z KGW spisały się na medal, pogoda dopisała, choć obawialiśmy się, że upał może wpłynąć na frekwencję, na szczęście niepotrzebnie. Koncerty staraliśmy się dobrać tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na scenie mieli okazję zaprezentować się także podopieczni naszego domu kultury oraz orkiestra dęta. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy dołożyli swoją cegiełkę do organizacji tego wydarzenia.

Gwiazdą wieczoru był zespół „Zakopower”; wystąpił też zespół Defis, B6 oraz Cookies Band z najpiękniejszymi utworami Anny Jantar, mistrzowskie umiejętności kulinarne zaprezentował na scenie Jakub Kuroń.

Festiwal nie mógł się odbyć bez tradycyjnych konkursów. „Najlepsze flaki Lubelszczyzny 2022” przygotowało KGW Piaski Wielkie, drugie miejsce zajęło KGW Giełczew, a trzecie KGW Gardzienice. W konkursie „Zapomniane smaki dawnej kuchni o Puchar Burmistrza Piask” najlepsze okazało się KGW Giełczew, które przygotowało młodziaki faszerowane kaszą gryczaną z borowikami w śmietanie i łobodą (nazywaną też polskim szpinakiem). Dodatkową nagrodą tej kategorii był wyjazd do Brukseli, który ufundował europoseł Krzysztof Hetman. Drugie miejsce przypadło Stowarzyszeniu Kreatywne Piaski za udziec z sarny po staropolsku, a trzecie KGW w Piaskach za kiszkę ziemniaczaną z krupnikiem. (w)

News will be here