Impreza w cieniu wielkiego dębu – Bolkowanie 2022

Bolkowanie, czyli imieniny największego dębu w regionie, jak zwykle przyciągnęły do Hniszowa (gm. Ruda-Huta) tłumy.

Impreza w cieniu Bolka ma wyjątkowy klimat i mnóstwo fanów. Wielu z nich przyciąga do podworskiego parku nad Bugiem świetne, lokalne jedzenie. Dlatego nierozerwalnie z Bolkowaniem wiąże się Nadbużańska Akademia Smaku, czyli konkurs na najlepsze przysmaki regionalne. Jury ocenia wyroby w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. W tej pierwszej najlepsza okazała się Agnieszka Chmielewska (ser podpuszczkowy z czarnuszką), druga była Małgorzata Anasiewicz (ser wędzony), zaś trzecie miejsce zdobyła Elżbieta Szczółko (karkówka po staropolsku). W kategorii „roślinnej” wygrała Stanisława Mazurkiewicz (chleb pszenno-żytni). Drugie miejsce zajęły Beata Szalewicz (jagodzianki) oraz Jolanta Gugała (konfiturowe szaleństwo), a trzecie – Aleksandra Kulbicka (sernik mrówkowiec). (b)