Inwestują w promocję i rozwój

Gospodarstwo prowadzone przez Roberta i Monikę Kuryluk z Hanny bierze udział w projekcie organizowanym przez Fundację AgriNatura. Dzięki temu otrzyma dofinansowanie na rozwój ekologicznej produkcji i przyczyni się do popularyzacji produktów ekologicznych na polskim rynku.

Celem projektu finansowanego ze środków fundacji Carrefour ma być wsparcie ekologicznych rolników w dalszym rozwoju ich gospodarstw poczynając od szkoleń merytorycznych, przez warsztaty z zakresu marketingu, aż na konkretnej pomocy finansowej w postaci dedykowanych grantów kończąc.

Wsparcie rozwoju tych gospodarstw jest tylko jednym z aspektów. Drugim ma być zwiększenie dostępności produktów ekologicznych dla klientów. Środki na realizację inicjatywy pochodzą od Fundacji Carrefour, a jednym z trzech beneficjentów projektu z województwa lubelskiego jest gospodarstwo Moniki i Roberta Kuryluk z Hanny.

– Głównym problemem do rozwiązania poprzez ten grant jest możliwość przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw – mówi Monika Kuryluk. – Każdy uczestnik konkursu ma na to swój własny pomysł, który dzięki wsparciu fundacji musi wprowadzić w życie. Poza tym uczestniczymy w specjalistycznych warsztatach, na których poznajemy nowe techniki produkcji i uprawy, więc już samo szkolenie jest dla nas ważne – dodaje.

Gospodarstwo państwa Kuryluków od wielu lat należy do najstarszego polskiego stowarzyszenia zrzeszającego producentów ekologicznych – Ekolandu, który powstał w 1989 r. W roku 1996 otrzymało pierwszy atest Stowarzyszenia EKOLAND i od tego czasu jest nieprzerwanie kontrolowane i certyfikowane przez jednostkę AgroBioTest Sp. z o.o. Całkowita powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 30 ha.

Grunty orne zajmują 24 ha, łąki stanowią 4 ha, lasy to pozostałe 2 ha, oraz niewielki przydomowy sad. Gospodarstwo jest ukierunkowane na produkcję warzyw, takich jak: dynia bezłuskowa, dynia Hokkaido, fasola czerwona Red Kidney. Przy produkcji dyni bezłuskowej korzysta się z kompletnego parku maszynowego.

Oprócz tego uprawiane są zboża, takie jak: orkisz, żyto, gryka oraz motylkowate: łubin wąskolistny. Od roku 2014 do uprawy wprowadzono kozłka lekarskiego. W gospodarstwie jest niewielkie stado kur niosek – średniorocznie 30 sztuk. Produkty w nim wytwarzane są sprzedawane do hurtowni i przetwórni ekologicznych oraz sklepów specjalistycznych w kraju.

Część produktów trafia również do kontrahentów zagranicznych. Obecnie dobrze rozwija się sprzedaż bezpośrednia i współpraca z kooperatywami spożywczymi. Gospodarze biorą również aktywny udział w rozwijaniu inicjatywy Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego, który powstał przy Stowarzyszeniu ZIARNO w Grzybowie na Mazowszu.

W ramach EUL studenci mają możliwość realizowania praktyk zawodowych w gospodarstwie. Robert wraz z żoną Moniką, oprócz pracy na gospodarstwie, udzielają się społecznie działając w kilku organizacjach pozarządowych. Oboje traktują swoją pracę na gospodarstwie jako pasję życiową. (b)

News will be here