Jagody goji – cenny składnik Twojej diety w naszych gotowych daniach

Podstawowe nawyki żywieniowe są niezwykle kluczowe. Nie można zapominać jednak o dobrze właściwych składników spożywczych, dzięki którym uda nam się dostarczyć wszelkich niezbędnych mikro i makro elementów dla naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że bardzo dużą popularnością i zainteresowaniem cieszą się jagody goji. Dla kogo są zalecane? Dlaczego warto zadbać o ich regularne spożywanie? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Jagody goji i ich charakterystyka

Jagody goji to żywność niezwykle znana, powszechnie wykorzystywana w Azji. Naturalnie jagody rosną na terenach Himalajów, jak również dolin tybetańskich. To tereny czyste, niezanieczyszczone, ze względu na małą obecność i ingerencję ludzką.

Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że na tamtym kontynencie nie są nowością, a o ich cennych właściwościach doskonale wie ludzkość już od tysięcy lat. Wraz z biegiem czasu słynne jagody dotarły również do Europy.

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny kolcowój pospolity. Znane również jako kolcowój szkarłatny, bądź czerwone diamenty Wschodu. Owoce ze względu na swój smak niezwykle często porównywane są z żurawiną. Na szczególną uwagę zasługuje jednak fakt, że smak jest bardziej cierpki, mniej słodki.

Szeroka gama wielu, różnorodnych właściwości zdrowotnych jagód goji

Jagody goji nie tylko zachwycają swoim unikalnym smakiem. To produkty, które wykazują niezwykle bogatą gamę wielu, różnorodnych właściwości zdrowotnych. Produkt zawiera bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. To niezwykle cenny związek, który według najnowszych badań wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W praktyce oznacza to, że regularne spożywanie jagód goji, znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia różnego rodzaju nowotworów, np. płuc, żołądka, okrężnicy.

W prezentowanych produktach można odnaleźć również bardzo dużą zawartość białka. To dzięki temu jagody goji pomagają w redukcji masy ciała. Co więcej, jest to żywność rekomendowana także dla wegetarian- pomagają one zastąpić w pożywieniu mięso.

Bardzo wiele osób, kilka razy w roku, cierpi na uciążliwe przeziębienia. Jagody goji to naturalne źródło, które wspomaga układ odpornościowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 to kolejny niezwykle cenny składnik, który pozytywnie wpływa na ogólny stan całego organizmu. Właściwy poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiada za właściwą produkcję hormonów, poprawnego funkcjonowania mózgu, jak również całego układu nerwowego.

Warto także zaznaczyć, że jagody goji zawierają karotenoidy i związki polifenolowe, witaminy B1, B2, B6, C), minerały (cynk, żelazo, selen, fosfor, miedź, wapń).

Gotowa dieta od FitApetit z jagodami goji

Gotowe jedzenie, które oferuję firma cateringowa FitApetit, to żywność, która zawiera wiele cennych, urozmaiconych składników, w tym jagody goji. W praktyce oznacza to, że nie ma konieczności samodzielnego wykonywania posiłków, by móc cieszyć się pysznym, niezwykle wartościowym jedzeniem na każdy dzień.

– Artykuł sponsorowany

News will be here