Jesienią postaw na zdrową dietę

Jak zapewnić sobie jesienią odpowiednia porcję witamin – suplementami diety? Niekoniecznie, bo okazuje się że lublinianie coraz większą wagę przywiązują do tego, co ląduje na ich talerzach.
W czasach, gdy większą część dnia zajmuje nam praca, trudno zadbać o dobrze zbilansowaną i zdrową dietę. Jak zapobiec niedoborom składników odżywczych, a jednocześnie nie spędzać połowy dnia w kuchni? Wyjściem z sytuacji dla zapracowanych mogą być personalizowane posiłki, dostarczane pod wskazany adres przez siedem dni w tygodniu. Moda na indywidualnie przygotowaną dietę trwa już kilka lat i coraz częściej sięgamy po zdrowe produkty.
– Zmniejsza się liczba ludzi, którzy dzięki diecie chcą zrzucić kilka kilogramów, natomiast coraz więcej klientów zwraca uwagę na dobre jedzenie, bo po prostu chcą się lepiej odżywiać – wyjaśnia Konrad Ciastoch, właściciel firmy Fresh Dieta, zajmującej się dowozem indywidualnie skomponowanych posiłków na terenie Lublina.
Klienci firmy otrzymują codziennie zestaw pięciu posiłków ułożonych po konsultacji z dietetykami, uwzględniający ich zapotrzebowania i różnego rodzaju ograniczenia, np. alergie. – Jesteśmy dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, dla tych którzy chcą jeść zdrowo, a jedzenie sprawia im przyjemność, i dla tych, którzy nie mają czasu gotować. Jesteśmy również dla tych, którzy nie potrafią schudnąć, bo brak im motywacji lub silnej woli – dodaje Konrad Ciastoch.

Według danych firmy najczęściej o zdrową dietę dbają kobiety w wieku 25 – 55 lat, ale ich klientami są również osoby chore, np. z alergiami na białko mleka, a także cukrzycy, sportowcy czy matki karmiące. Koszt pięciu posiłków dziennie to około 50 złotych. Menu jest co tydzień inne i bazuje na świeżych, sezonowych i lokalnych produktach. O tym, że warto postawić na zdrowe jedzenie, zapewnia również dietetyczka, układająca zdrowe diety dla lublinian – Warto wybierać produkty sezonowe, bo są zdrowe i najbardziej dla nas wartościowe. Obecnie trwa sezon na dynie i śliwki. W chłodniejsze wieczory świetnie sprawdzi się np. dyniowa zupa krem, która jest bardzo rozgrzewająca – przekonuje Jagoda Tębikowska, dietetyczka firmy Fresh Dieta.
W najnowszych planach lubelskiej firmy jest również dodanie do układanych diet produktów regionalnych, takich jak np. dereń. Już teraz w menu pojawiają się kulinarne ciekawostki, np. topinambur. – To ostatnie odkrycie kulinarne, taka „dzika” odmiana ziemniaka, która jest superzamiennikiem dla diabetyków. Trochę mdły, ale w połączeniu z innymi warzywami nabiera smaku. Pieczony świetnie pasuje do jesiennych sałatek – przekonuje Jagoda Tębikowska.
Dieta pudełkowa, dostarczana bezpośrednio do domu klienta, zrobiła się w ostatnich latach coraz bardziej popularna – kucharze z firmy Fresh Dieta przygotowują miesięcznie ponad 9000 posiłków dla indywidualnych klientów. W ofercie firmy znajdują się diety dopasowane idealnie do potrzeb klientów, którzy za pomocą strony internetowej mogą dobrać dietę „skrojoną na miarę” – dopasowaną do swoich indywidualnych potrzeb. Do wyboru jest: dieta active – dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia, dieta specjalna – skierowana do klientów o szczególnych predyspozycjach żywieniowych, związanych z alergiami pokarmowymi lub przewlekłymi chorobami, a także do kobiet w ciąży, dieta dla chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów i program dla osób, które chcą zacząć zdrowo jeść i nauczyć się, jak kształtować nawyki zdrowego odżywiana. (EM.K.)

Przykładowe menu

Śniadanie: płatki ryżowe z duszonymi jabłkami w karob z jagodami goji. Alergeny: białko mleka. II śniadanie: zupa krem z dyni na mleczku kokosowym z imbirem. Alergeny: gluten, białko mleka. Obiad: drobiowe kęski sezamowe z tajskim dipem, ryżem jaśminowym, i surówką z pomarańczą. Alergeny: białko mleka, gluten. Podwieczorek: panna cotta z kaszy jaglanej z musem jabłkowo-gruszkowym. Alergeny: białko mleka. Kolacja: makaron w sosie ze szpinakiem i łososiem: