Składniki
- ananas w puszce
- tabliczka czekolady deserowej
- cukier brązowy
- miód
- kakao
- mleko kokosowe (puszka)
- 2 jajka
- wiórki kokosowe
- mąka
- mleko
- cukier wanilinowy
- masło
- płatki migdałowe / nitki szafranu
Przygotowanie:
Naleśniki: Łyżkę masła rozpuścić i ostudzić. Do miski wlać mleko kokosowe (400 ml) i zwykłe (100 ml). Wbić 2 średnie jajka oraz wsypać opakowanie cukru wanilinowego. Dodać przesianą mąkę (niecałe 2 szklanki) i garść wiórków kokosowych. Na koniec dodać stopione masło. Całość wymieszać i odstawić na min. 15 minut. Nakładając porcje ciasta chochlą do zupy, smażyć na suchej patelni cienkie naleśniki.
Owoce osączyć na sitku. Na teflonową patelnię wsypać ok. 5 łyżeczek cukru brązowego. Trzymając na małym ogniu, powoli rozgrzewać, by zaczął się karmelizować. Dodać ok. 30 g masła, zamieszać, by się nie przypaliło. Do karmelu włożyć owoce i poddusić z obu stron. *Można podlać odrobiną syropu z ananasa / sokiem pomarańczowym lub winem i dusić kilka minut lub kilka nitek szafranu.
Sos czekoladowy: Do garnuszka wlać pełną szklankę wody, wrzucić ok. 4 łyżeczek brązowego cukru, wlać niecałe pół szklanki miodu, ponad pół szklanki kakao. Całość gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania dodać połamaną czekoladę deserową (3/4 tabliczki). Sos doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Naleśniki podawać z owocami, polane ciepłym sosem i obsypane płatkami migdałów.
Paulina Ciesielska