Krasnostawskie sery z Zamościa

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie poszerza działalność. W swoim zakładzie w Zamościu produkuje ser podpuszczkowy dotychczas jedynie importowany do Polski.

Spółdzielnia Mleczarska w Zamościu została założona jesienią 1926 r. Zakład ten ma ogromne tradycje w produkcji serów dojrzewających. W latach 90-tych XX wieku rozpoczęto tu produkcję serów żółtych w tym sera Zamojskiego. W zakładzie w Zamościu pod produkcję serów powstały dojrzewalnie oraz wędzarnie, a były to wówczas nietypowe rozwiązania. Poza Zamościem żaden zakład nie posiadał podziemnej dojrzewalni, dzięki czemu uzyskiwano stałą wilgotność i temperaturę oraz specyficzny mikroklimat. W 2004 r. SM w Zamościu połączyła się z Okręgową Spółdzielnia Mleczarską w Krasnymstawie. Wprowadzono wtedy wiele modernizacji m.in. wybudowano nowoczesną proszkownię serwatki.

Zarząd OSM Krasnystaw cały czas pragnął przywrócenia tradycji produkcyjnych serów zakładu w Zamościu, który posiadał ogromny potencjał kadry pracowniczej, dostawców mleka oraz lojalnych klientów z regionu zamojskiego na ich produkty. Została przywrócona produkcja sera typu holenderskiego Goudy i Zamojskiego ale cały czas poszukiwano innego, bardziej innowacyjnego rozwiązania.

W końcu pojawił się pomysł na produkcję sera podpuszczkowego importowanego do Polski, a cieszącego się coraz większym uznaniem wśród Polaków. Dlaczego nie produkować tego typu sera na miejscu w Polsce? Zaczął kiełkować pomysł na produkcję sera typu Halloumi ale ryzykowne byłoby naśladownictwo wielowiekowej tradycji produkcji tego typu sera z Cypru. To Cypryjczycy są mistrzami i mierzenie się z nimi zabrałoby wiele lat prób.

Nadarzyła się niepowtarzalna okazja do połączenia doświadczenia i tradycji z polskim surowcem. GFB Dairy Sp z o.o z siedzibą na Jana Pawła II w Warszawie, której Zarząd jest cypryjsko-turecki, podjął się produkcji tego typu sera w Polsce, a dokładnie w Zamościu pod nadzorem technologów z Cypru I Turcji. Dzięki temu kontraktowi powstały nowe miejsca pracy. Ponownie przywrócono na ulicy Kilińskiego w Zamościu tradycje przemysłowe gdyż wraz ze współpracą z regionem znów kwitnie tam działalność przemysłowa.

A cóż to jest ten ser typu halloumi? Ten cypryjski specjał nie jest jeszcze tak popularny w naszym kraju, dopiero wkracza na polski rynek spożywczy. A szkoda, bo ser halloumi jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Dostarcza wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest on źródłem wielu drogocennych witamin, minerałów oraz składników odżywczych. 100 g dostarcza 313 kcal, 25 g tłuszczu, 2 g węglowodanów oraz 20 g pełnowartościowego białka. Produkt ten jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest również cennym źródłem magnezu, wapnia fosforu, potasu oraz sodu.

Nie zawiera witaminy C oraz błonnika pokarmowego, dlatego, przygotowując pełnowartościowy posiłek, warto łączyć go z warzywami i owocami. Charakteryzuje się ciekawą, rzadko spotykaną konsystencją i smakiem. Struktura sera zazwyczaj jest zwarta, a posmak słony. Można go dodawać do sałatek i innych dań, a grillowany powoduje, że nasze kubki smakowe wariują z rozkoszy. Ser halloumi warto włączyć do naszej diety, nada niesamowity smak naszym potrawom, ale również wniesie powiew egzotyki do naszej kuchni. Ser cypryjskiego pochodzenia znakomicie sprawdzi się o każdej porze dnia.

Grillowany zastąpi jajka, smażony uzupełni danie obiadowe, a świeży znajdzie swoje zastosowanie w sałatkach na kolację. Ser halloumi szczególnie nadaje się do grillowania i smażenia, ponieważ poza tym, że nie topi się pod wpływem temperatury, to również nabiera wtedy dodatkowych właściwości smakowych. W lokalnych cypryjskich tawernach ser najczęściej serwowany jest właśnie w wersji grillowanej lub smażonej. Zachowuje swój kształt, a jednocześnie okrywa się chrupiącą złocistą skórką.

W domach często jada się go na śniadanie, w zestawieniu z szynką i jajkami Ser halloumi jest również głównym składnikiem cypryjskiego ravioli. Znakomicie smakuje również w połączeniu z wszelkimi makaronami. Niektórzy zapiekają go na pizzy lub innych zapiekankach. Z kolei usmażony w panierce świetnie zastępuje kotlet. Właśnie dlatego w wielu przypadkach sprawdza się lepiej niż inne odmiany serów. Z tego względu jest to zamiennik godny uwagi.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie jako pierwsza w kraju doceniła ten specjał i postanowiła przybliżyć go rodakom. Jako pierwsza wprowadziła unikalną recepturę i technologię produkcji opartą m.in. na zdrowym mleku z zielonej Lubelszczyzny.