Ksawerowskie specjały z lasu

W świetlicy wiejskiej w Ksawerówce gm. Fajsławice była okazja posmakować wielu pysznych potraw przygotowanych z darów okolicznych lasów. W ten sposób podsumowano projekt „Naturalnie! Ksawerowskie specjały z lasu”, który był realizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Razem Lepiej” w Ksawerówce przy współpracy i pod patronatem Lasów Państwowych.

Las to miejsce życia wielu gatunków roślin i zwierząt, a dla nas ludzi bogate źródło różnorodnego pożywienia: mięsa z łownej zwierzyny, grzybów, owoców leśnych, miodu oraz ziół. W sobotnie popołudnie 26 listopada br. do świetlicy­­ wiejskiej w Ksawerówce na podsumowanie projektu „Naturalnie! Ksawerowskie specjały z lasu”, realizowanego przez KGW „Razem Lepiej” w Ksawerówce, zjechało się wielu gości, którzy mogli posmakować pysznych potraw przygotowanych właśnie z darów okolicznych lasów.

Wśród zaproszonych gości pojawili się m.in.: poseł Teresa Hałas, starosta krasnostawski Andrzej Leńczuk, a także wójt gminy Fajsławice Janusz Pędzisz, jego zastępca Mieczysław Paluch oraz przewodniczący rady gminy Sławomir Michalak.

Obecni wysłuchali ciekawych i merytorycznych opowieści. Monika Krysiak z Nadleśnictwa Krasnystaw przedstawiła prelekcję na temat prozdrowotnych walorów lasów i bogactwa żywności pochodzenia leśnego, a łowczy Krzysztof Kosierb z Koła Łowieckiego nr 151 „Żubr” przedstawił zadania kół łowieckich prowadzących gospodarkę łowiecką w zakresie ochrony i regulacji populacji zwierząt łownych.

Uczestnicy spotkania oprócz możliwości degustacji smacznych potraw: rosołu z bażanta, dzika w sosie śmietanowo-ziołowym z jagodami jałowca i lebiodką pospolitą, pasztetu z zająca, słodkich wypieków z dodatkiem leśnych owoców, a także aromatycznego gorącego grzańca z suszem z tarniny i ulęgałek, obejrzeli wystawę trofeów myśliwskich. Goście bardzo miło spędzili czas, który dodatkowo umilały dźwięki leśnych przyśpiewek Zespołu Śpiewaczego „Fajsławianki”. (s)

News will be here