Kulinarne sztuczki z białą kiełbasą

To była pełna wrażeń sobota z… białą kiełbasą. Mali uczestnicy warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Akademię Kreatywności, poznali tajniki przygotowania smacznej wielkanocnej kiełbasy.


Na ostatnich zajęciach kulinarnych mali kucharze mogli przekonać się, że przygotowanie od podstaw smacznej białej kiełbasy to nie lada sztuka. – Dzieci włożyły dużo pracy przede wszystkim w wyrobieniu mięsa. Musiały dobrze je dosmakować, ale największym wyzwaniem dla nich było napełnienie naturalnych osłonek masą mięsną. Kiełbaski wyszły świetne, były smaczniejsze od produkowanych przemysłowo i zdrowsze, bo bez konserwantów i innych ulepszaczy – mówi Eliza Stępień, prowadząca warsztaty.
Na kolejnych warsztatach kulinarnych Akademii Kreatywności dzieci będą piekły wielkanocne mazurki. – Będzie równie smacznie, jak do tej pory, a przede wszystkim słodko! Już nie mogę doczekać się kolejnej soboty i spotkania z młodymi, zdolnymi kucharzami – podkreśla Eliza Stępień. (s)