Leśnym Korytarzem przez Wąwóz Czechów

Urządzanie Wąwozu Czechów rozpoczęte

Miasto wykonało pierwszy krok do docelowego zagospodarowania wąwozu ciągnącego się na Czechowie od ul. Północnej, aż do ul. Młodej Polski. Na wysokości ul. Oratoryjnej powstał tzw. Leśny Korytarz z budkami, karmnikami i schronami dla zwierząt.

– Montaż drewnianych elementów to pierwszy etap prac nad zagospodarowaniem wąwozu na Czechowie, który zapowiadaliśmy, i jednocześnie kontynuacja działań w ramach edukacji przyrodniczej w Lublinie. W bieżącym roku planujemy uzupełnienie wąwozu w drewniane urządzenia zabawowe dla dzieci utrzymane w naturalnej, leśnej stylistyce. Przy urządzaniu tego miejsca bierzemy pod uwagę przede wszystkim sugestie mieszkańców, które wpłynęły do nas podczas konsultacji społecznych, a więc prośby o zagospodarowanie tego terenu z zachowaniem istniejącej roślinności i wprowadzenie elementów małej architektury poza pasami komunikacyjnymi – mówi Blanka Rdest-Dudak, dyrektor Wydziału Zieleni i Gospodarki Komunalnej UM Lublin.

W ramach zrealizowanych prac w wąwozie pojawiło się 10 hoteli dla owadów, 15 budek dla ptaków, 3 domki dla jeży, 10 schronów dla nietoperzy oraz 6 karmników. Zamontowano także 3 specjalne tablice edukacyjne informujące o żyjących na terenie wąwozu zwierzętach.

Leśny Korytarz do dopiero początek

Leśny Korytarz to część parku naturalistycznego w wąwozie na Czechowie, pomiędzy ulicami Kameralną i Północną. Całościowa koncepcja zakłada powstanie czterech stref łączących różne funkcje. Polana Centralna to największa i najszersza część wąwozu między osiedlami, która otrzyma funkcję rekreacyjną m.in. z miejscami odpoczynku i strefą zabaw dla dzieci. Polana Północna to część terenów zielonych zlokalizowana powyżej al. Smorawińskiego, między budynkiem urzędu skarbowego a domem towarowym. Leśny Korytarz to najwęższa część wąwozu prowadząca od Polany Centralnej aż do ul. Północnej. Tu właśnie powstaje infrastruktura przyrodnicza dla ptaków i małych ssaków oraz mała architektura. Z kolei w Strefie Street Artu zlokalizowanej pod wiaduktem w al. Smorawińskiego znajdzie się przede wszystkim ogród deszczowy o funkcji retencyjnej z odpowiednio dobranych gatunków roślin magazynujących wodę. Będzie to również miejsce dla sztuki ulicznej, jak graffiti czy murale.

Montaż infrastruktury dla miejskiej fauny w Leśnym Korytarzu został zrealizowany jako część projektu z VIII edycji Budżetu Obywatelskiego „Lublin przyjazny zwierzętom”.

Marek Kościuk