Lipniak odetchnie w zieleni

Na terenie między ulicami Krwawicza, Skubiszewskiego i Klepackiego powstaną m.in.: plac zabaw, siłownia, wiata i stojaki dla rowerów

Już niedługo mieszkańcy osiedla Lipniak odpoczną na zielonym skwerze. Ratusz właśnie ogłosił przetarg na jego wykonanie. Na ten projekt mieszkańcy czekają już od 2015 roku. Miejsce do wypoczynku mieli otrzymać w ramach Budżetu Obywatelskiego.
Na zielonym terenie znajdującym się między ulicami Tadeusza Krwawicza, Feliksa Skubiszewskiego i Witolda Klepackiego ma znaleźć się miejsce na plac zabaw, siłownię, wiatę i stojaki dla rowerów. Mieszkańcy chcą również, by część tego terenu została przeznaczona na łąkę, na której sami mogliby odpocząć na kocu, a dzieci pograć w piłkę. Dużym atutem planowanego w tym miejscu skweru jest spora ilość zieleni. Na placu znajdują się liczne krzewy, rosną też brzózki i piękna alejka mirabelkowa. Po niewielkich zmianach miejsce za prywatnym przedszkolem „Mała Panda” ma być przyjazne również dla rowerzystów i osób aktywnych. Pojawią się na nim urządzenia do ćwiczeń i tablice, na których znajdą się informacje o najbliższych trasach rowerowych oraz wiadomości o patronach okolicznych ulic i ciekawostki przyrodnicze dotyczące okolicznych wąwozów. – Nasze ulice noszą nazwiska znanych lubelskich lekarzy i byłych prezydentów – mówi Dorota Lipka, wiceprzewodnicząca rady dzielnicy Węglin Północny. – Cieszymy się z tego miejsca wypoczynku i bardzo na nie czekamy, bo naprawdę w naszej dzielnicy brakuje placu, na którym mieszkańcy mogliby się spotykać – dodaje. Lipniak to młoda, dynamicznie rozwijająca się część Lublina, w której rokrocznie przybywa mieszkańców. Niestety, ciągle jeszcze brakuje im niezbędnej infrastruktury, takiej jak chodniki czy latarnie. – Nasze osiedle jest niedoświetlone i po zmroku ginie w ciemnościach, dlatego bardzo czekamy na oświetlenie uliczne zaplanowane w tym projekcie – wyjaśnia Dorota Lipka. Zgodnie z harmonogramem wszystkie prace budowlane na tym terenie miałyby zakończyć się najpóźniej do 31 października br. Skwer ma być ulokowany na działce o powierzchni 6500 mkw. należącej do gminy Lublin. Miasto zamierza na jego modernizację przeznaczyć kwotę 455 tysięcy złotych. (EM.K.)