Metamorfoza przy przychodni

Przebudowa i powiększenie parkingu przy przychodni, zgodnie z umową, potrwają do 5 września

Teraz są utrudnienia, ale finalnie będzie tu więcej miejsca dla pacjentów i mieszkańców. Ruszyły prace związane z przebudową parkingu przychodni przy al. Lotników Polskich. Będą kosztować prawie 1,2 mln zł i potrwają do początku września.


Fatalny wjazd, wysokie krawężniki i ciasnota – tak od kilku dobrych lata wygląda parking przychodni zlokalizowanej przy. al. Lotników Polskich 22. W ciągu najbliższych miesięcy ma się to zmienić, bo firma, która wygrała ogłoszony przez Starostwo Powiatowe w Świdniku przetarg na jego remont już zabrała się do roboty. Na czas realizacji prac budowlanych teren zostanie całkowicie zamknięty. Ten fakt nie cieszy mieszkańców, ale mają nadzieję, że dzięki temu zyskają więcej miejsc postojowych.

– Przy samej przychodni, a także na sąsiedniej ulicy Środkowej bardzo trudno o miejsce parkingowe, więc zamknięcie tego terenu dla kierowców to spore utrudnienie. Musimy się przemęczyć, ale mamy nadzieję, że zyskamy więcej miejsca i lepszą infrastrukturę. Szkoda tylko, że wiąże się to z koniecznością wycinki drzew. Coś za coś, ale powinno to zostać zrekompensowane nowymi nasadzeniami – mówi jeden z mieszkańców.

Projekt zakłada m. in. wymianę nawierzchni parkingu, chodników, wydzielenia nowych miejsc postojowych od strony wschodniej, poszerzenie wjazdu od ul. Niepodległości, budowę nowego oświetlenia i kanalizacji. Przebudowana zostanie cała infrastruktura techniczna i sanitarna oraz przejazd do ulicy Środkowej. Będzie miał on 5 metrów szerokości, co umożliwi jazdę w obu kierunkach.

Wykonawcą inwestycji jest firma LS COMPLEX z Lublina, a koszt to 1 187 441,02 zł. (w)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here