Ostatni tydzień karnawału, okres tuż przed Wielkim Postem, nie powinien kojarzyć się wyłącznie z Tłustym Czwartkiem. Kalendarz kulinarny nie zna granic, a odpowiednikiem wielkiego święta pączków jest chociażby obchodzony w przeddzień Środy Popielcowej angielski Dzień Naleśnika. Skąd taka data? Ano dlatego, że naleśniki są świetnym sposobem na wykorzystanie zapasów (jajka, mleko, mąka i cukier), które zostały zakazane w czasie 40-dniowego postu. Naleśniki potrafi przyrządzić chyba każdy. To coś, czego nie da się zepsuć, a z ochotą sięgną po nie dzieci. Oto kilka sprawdzonych sposobów na nie w wersji „na słodko”, czyli najbardziej popularnej i lubianej:
Apple pancakes
Składniki:
- jabłko
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g masła
- cynamon mielony
Przygotowanie:
Mąkę przesiać ze szczypta soli, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło stopić i ostudzić. Do mąki wlać mleko i jajka. Całość wymieszać, następnie dodać przestudzone masło, łyżeczkę cynamonu i połączyć całość w jednolitą masę. Na koniec dorzucić starte jabłko i odstawić na 15 min.
Chochlą wykładać na rozgrzaną, suchą patelnię porcje ciasta. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać drewnianą łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do złotego koloru.