Naleśniki zamiast pączków – Apple pancakes

Ostatni tydzień karnawału, okres tuż przed Wielkim Postem, nie powinien kojarzyć się wyłącznie z Tłustym Czwartkiem. Kalendarz kulinarny nie zna granic, a odpowiednikiem wielkiego święta pączków jest chociażby obchodzony w przeddzień Środy Popielcowej angielski Dzień Naleśnika. Skąd taka data? Ano dlatego, że naleśniki są świetnym sposobem na wykorzystanie zapasów (jajka, mleko, mąka i cukier), które zostały zakazane w czasie 40-dniowego postu. Naleśniki potrafi przyrządzić chyba każdy. To coś, czego nie da się zepsuć, a z ochotą sięgną po nie dzieci. Oto kilka sprawdzonych sposobów na nie w wersji „na słodko”, czyli najbardziej popularnej i lubianej:

Apple pancakes

Składniki:

  • jabłko
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • cynamon mielony

Przygotowanie:

Mąkę przesiać ze szczypta soli, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło stopić i ostudzić. Do mąki wlać mleko i jajka. Całość wymieszać, następnie dodać przestudzone masło, łyżeczkę cynamonu i połączyć całość w jednolitą masę. Na koniec dorzucić starte jabłko i odstawić na 15 min.
Chochlą wykładać na rozgrzaną, suchą patelnię porcje ciasta. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać drewnianą łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do złotego koloru.