Odżywianie w czasach epidemii, czyli jak zdrowo się odżywiać

Po jakie produkty sięgać? Jak wzmocnić swoją odporność i przy tym wszystkim nie popaść w paranoję? Na te pytania odpowiada dietetyk i psycholog mgr Klaudia Buława z Centrum Dietetycznego Naturhouse, które jest liderem odchudzania w Polsce.

Najważniejszą zasadą, którą powinien kierować się każdy z nas jest zróżnicowana i prawidłowo zbilansowana dieta, która ma istotny wpływ na rozwój i funkcjonowanie psychofizyczne. Nie istnieje jeden produkt, który byłby panaceum na całe zło. Poprzez dobrze zbilansowaną dietę rozumie się dostarczenie do organizmu odpowiednich wartości energetycznych dla spełnienia wszystkich potrzeb organizmu w danym wieku. Istotne z punktu widzenia zdrowego żywienia jest również dostarczenie odpowiedniej ilości białek (12–14%), węglowodanów (55–60%) oraz tłuszczów (25–30%). Kierując się tymi zasadami warto sięgnąć po piramidę zdrowego odżywiania stworzoną przez Instytut Żywności i Żywienia.

Ważne okazuje się również utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Istnieją pierwsze doniesienia sugerujące, że wsparcie żywieniowe i zastosowanie prebiotyków lub probiotyków może zmniejszyć ryzyko wtórnych zakażeń spowodowanych translokacją bakteryjną. Są to wstępne doniesienia więc na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków trzeba poczekać, jednak o mikrobiotę jelitową, która stanowi źródło odporności naszego organizmu warto zadbać- mówi Klaudia Buława, dietetyk z Centrum dietetycznego Naturhouse w Chełmie.

Co powinniśmy spożywać najczęściej?

Podstawą w diecie są warzywa i owoce, które powinny stanowić około połowę tego co spożywamy, czyli około 400g w ciągu dnia w porcjach: warzywa 3/4 i owoce 1/4. To doskonałe źródło bioaktywnych związków takich jak: witamina C, E, kwas foliowy, beta-karoten, likopen, flawonoidy, izoflawony, a także błonnika pokarmowego i składników mineralnych. Związki te m.in. zapobiegają powstawaniu stresu oksydacyjnego, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów oraz stymulują układ immunologiczny- odpowiada dietetyk mgr Klaudia Buława.

Ważnym elementem codziennej diety są produkty zbożowe pełnoziarniste. Dbając o odporność powinniśmy pamiętać o produktach mlecznych, zwłaszcza napojach fermentowanych a więc jogurtach, kefirach i maślankach. Tutaj warto sięgać po produkty naturalne- bez dodatku cukrów, barwników.

Co z przekąsami, których tak trudno się pozbyć?

Spędzanie czasu w domu niestety sprzyja sięganiu po różne przekąski, które pojawiają się między posiłkami. Zazwyczaj mamy wówczas do czynienia z głodem emocjonalnym, który ma charakter psychologiczny. Jeśli mamy ochotę na zjedzenie dodatkowo czegoś między głównymi posiłkami najlepiej sięgnąć po warzywo, napój mleczny lub skomponowany „zdrowy” deser (np. sałatkę owocową, ciasto na bazie warzyw, pieczoną ciecierzycę). Dobrą przekąską jest także garść orzechów lub nasion np. słonecznika, dyni.

Czy są jakieś produkty, które należy bezwzględnie wykluczyć z diety? Czy można uchronić ię przed COVID-19?

Do tematu odżywiania przede wszystkim należy podchodzić zdroworozsądkowo. Oczywiście powinniśmy ograniczyć do minimum cukry proste oraz sól. Zbyt wysoka podaż sodu w diecie zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, udaru mózgu czy rozwoju niektórych nowotworów.

Aktualna sytuacja związana z obecnością wirusa SARS-CoV-2 wywołującego COVID-19 wymaga zachowania wszelkich środków ostrożności i z całą pewnością nie możemy tego lekceważyć. Pamiętajmy jednak również o tym że problem nadwagi i otyłości oraz chorób dietozależnych jest także wciąż aktualny i nie należy go zaniedbywać. Każda dieta powinna być dobrana indywidualnie biorąc pod uwagę aktualne wyniki badań. Odpowiednio dobrany plan żywieniowy ma istotne znaczenie w prewencji i leczeniu chorób metabolicznych- podkreśla dietetyk Klaudia Buława.

Jeśli masz problem z wprowadzeniem zdrowych nawyków, zrzuceniem zbędnych kilogramów i utrwaleniem efektu diety bez powrotu do dawnej sylwetki, nie wahaj się! Skorzystaj z profesjonalnej pomocy już dziś! Centrum Dietetyczne Naturhouse zaprasza wszystkich Państwa na bezpłatną konsultację z wykwalifikowanym dietetykiem.