Pierś z gęsi na dyniowym puree i karmelizowane z malinami buraki

Na początek proponujemy danie główne, czyli pierś z gęsi na dyniowym puree i karmelizowane z malinami buraki oraz do wyboru deser sernik noworojczyk bądź bardzo smaczne, a przy tym proste w wykonaniu ciasto czekoladowo-kawowe.

Pierś z gęsi na dyniowym puree i karmelizowane z malinami buraki

4 średnie buraki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić 25 g masła, dodać 3 łyżki płynnego miodu i podgrzać na małym ogniu do uzyskania lekko brązowej glazury. Dodać buraki, skropić łyżką soku z cytryny i łyżką octu balsamicznego, kilka rozdrobnionych goździków, dodać garść rozmrożonych malin i trzymać na patelni około 3-5 minut do zredukowania sosu. Całość doprawić do smaku solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem. Można też dorzucić kilka gałązek rozmarynu.
Pierś z gęsi naciąć od strony skóry co 4-5 milimetrów. Posolić z obu stron i położyć na zimnej patelni skórą do dołu. Smażyć około 7-8 minut na małym ogniu, przyciskając pierś do patelni, by wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Obrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 7 minut, polewając pierś wytopionym tłuszczem z patelni. Zdejmij mięso z patelni i odstaw do odpoczęcia.
Dynię Hokkaido umyć, przekroić na pół, wydrążyć z niej miąższ i pokroić w plastry. Ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić na około 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Miękką i ostudzoną dynię zmiksować (skóra z Hokkaido jest jadalna). Doprawić suszonym bądź świeżym tymiankiem, solą ziołową, szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i papryki słodkiej mielonej. Wymieszać z łyżką miękkiego masła.
Jako dodatek do potrawy mogą posłużyć paski blanszowanej i glazurowanej marchewki.