Podpowiadali, jak budować przewagę konkurencyjną Lubelszczyzny

III Forum Innowacji „Lubelskie Region – healthy land of food and forests” za nami. Podczas spotkania, odbywającego się w ubiegłym tygodniu w LCK w ramach projektu EmpInno S3 programu Interreg Morza Bałtyckiego, rozmawiano o tym, jak budować przewagę konkurencyjną Lubelszczyzny w oparciu o współpracę, edukację, certyfikację i innowacje w sektorze żywności wysokiej jakości.


W konferencji udział wzięli naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetu Warszawskiego, członkowie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” oraz przedstawiciele firm, instytucji oraz jednostek naukowo-badawczych z regionu.

Tematem przewodnim spotkania była żywność wysokiej jakości, a w szczególności: certyfikacja żywności na rynku polskim i zagranicznym, globalne możliwości rynkowe i żywność funkcjonalna o właściwościach prozdrowotnych w oparciu o naturalne składniki.

Podczas forum prelegenci zachęcali do zapoznania się z oznaczeniem jakości i pochodzenia produktów oraz wzięcia udziału w studiach magisterskich w zakresie zarządzania łańcuchem wartości w systemie żywnościowym oraz płatnych stażach EIT Food dla studentów i absolwentów, którzy chcą zdobyć praktyczne doświadczenie w branży spożywczej

Inspiracją dla uczestników były również dobre praktyki powstałe w ramach inicjatywy „Podkarpackie Smaki” – tworzenie efektywnych i otwartych ekosystemów innowacji na poziomie regionalnym, jak i międzyregionalnym. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, dlaczego klaster jest tak ważnym elementem przyśpieszenia rozwoju mikro i małych rodzinnych przedsiębiorstw.

W odpowiedzi na te działania przedstawiciele branży mleczarskiej, owocowej i naukowo-badawczej z naszego regionu zaproponowali utworzenie podobnej inicjatywy o nazwie „Smaki Lubelszczyzny”. KB

News will be here