Polsko-włoski biznes? Czemu nie!

O możliwości współpracy z włoskimi firmami mówił podczas konferencji Giorgio Buonfiglio, prezes ds. Międzynarodowych Umów Partnerskich.

O możliwościach inwestowania w województwie lubelskim mogli dowiedzieć się uczestnicy czwartkowej konferencji „Doing Business Together”, organizowanej w Lubelskim Centrum Konferencyjnym przez Polsko-Włoską Izbę Gospodarczą oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Spotkanie było także szansą zarówno dla włoskich, jak i polskich przedsiębiorców na zdobycie nowych partnerów biznesowych.


Konferencja skierowana była głównie do przedstawicieli sektorów spożywczego, medycznego i motoryzacyjnego. W celu stworzenia jak najdogodniejszych warunków do nawiązania partnerstwa spotkaniom towarzyszyła degustacja włoskich produktów: oliwek i oliwy, serów, pieczywa, pinsy rzymskiej, słodyczy, wina i alkoholi, w tym produktów niedostępnych dotychczas w Polsce.

Lubelscy przedsiębiorcy jako pierwsi mogli wprowadzić do swojej oferty nowości kuchni włoskiej.

Przedsiębiorcy z województwa lubelskiego zaprezentowali z kolei specjały regionu. Szczególnym zainteresowaniem wśród włoskich firm cieszyły się wyroby lubelskich masarni, producentów słodyczy, miodu oraz przetworów i napojów owocowo-warzywnych. W prezentacji wzięły udział m.in. Apis, Pszczółka, Lubelski Rynek Hurtowy Elizówka i Wasąg.

Zarówno włoscy, jak i polscy przedsiębiorcy zrealizowali swoje cele biznesowe podczas spotkań B2B, na których województwo lubelskie było reprezentowane między innymi przez firmy jak: gastronomia; hotelarstwo; branża spożywcza, w tym takie kategorie, jak mięso, warzywa, owoce, napoje, a także instytucje otoczenia biznesu.

Wydarzeniu towarzyszyła konferencja prasowa, w której udział wzięli: Sebastian Trojak, członek Zarządu Województwa Lubelskiego, Giorgio Buonfiglio – prezes ds. Międzynarodowych Umów Partnerskich oraz Izabela Byzdra – prezes Polsko-Włoskiej Izby Gospodarczej.