Postawią szlaban po skosie

Mieszkańcy wspólnoty mieszkaniowej sąsiadującej z SP nr 7 w Świdniku skarżą się, że rodzice uczniów, przywożąc i odbierając dzieci, zajmują ich miejsca postojowe. Jakiś czas temu zdecydowali więc, że swój parking zamkną dwoma szlabanami. Problem w tym, że jeden z nich uniemożliwiłby również wjazd na parking należący do szkoły.


– Wspólnota mieszkaniowa z al. Armii Krajowej wyremontowała ze swoich środków parking i jednocześnie chce postawić z jego dwóch stron szlabany, bo rodzice dowożący dzieci do szkoły korzystają z ich parkingu, a im brakuje miejsca. Pojawił się problem, bo jeden z planowanych szlabanów odciąłby jedyny wjazd na teren szkoły – mówi starosta świdnicki Łukasz Reszka, którego mieszkańcy poprosili o interwencję w tej sprawie.

Pas drogowy al. Armii Krajowej zarządzany jest przez powiat, zaś teren wjazdu na parking jest dzielony przez kilku właścicieli – wspólnotę mieszkaniową i PGE, które zgodziło się na szlaban, tuż obok jest już teren szkoły, należący do Gminy Miejskiej Świdnik. Przed świętami na parkingu odbyło się spotkanie w sprawie kłopotliwego szlabanu. Udział w nim, oprócz mieszkańców i starosty, wzięli dyrekcja i rodzice uczniów z SP nr 7, a także władze świdnickiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

– Uzgodniliśmy, aby szlaban umieścić po skosie na terenie wspólnoty. W ten sposób nie odbieramy wjazdu do szkoły dla rodziców kilkuset uczniów i zabezpieczamy miejsca parkingowe dla mieszkańców wspólnoty. Na szczęście udało się wypracować kompromis – mówi starosta.

Ustalono również, że wspólnota zwróci się do Starostwa Powiatowego w Świdniku o zmianę organizacji ruchu na skrzyżowaniu przy parkingu, co ma ułatwić wyjeżdżającym z niego włączanie się do ruchu. Zwłaszcza rano, gdy do szkoły ustawia się kolejka samochodów, trudno stąd wyjechać. Przedstawiciele wspólnoty zawnioskowali też do dyrekcji szkoły o montaż monitoringu na wjeździe i samym parkingu. Zamierzają też zwrócić się do burmistrza o zwrot części kosztów remontu, bo nową kostkę położono także na wjeździe na szkolny parking.

Niektórzy mieszkańcy osiedla zwracają jednak uwagę, że to żaden kompromis, bo miejsca, w których staną szlabany były wybrane w głosowaniu i nie powinno się tego „ot tak” zmieniać.

– Nie da się w jedno popołudnie przekreślić decyzji większości, choć intencję rozumiem. Była opcja szlabanu na skos, jednak nie została wybrana – skomentowała jedna z mieszkanek na Facebooku. Do tematu wrócimy. (w)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here