Przedsmak Wielkanocy

W weekend w Muzeum Wsi Lubelskiej można było m.in. zobaczyć, jak powstają wielkanocne pisanki

Ubiegły tydzień w Lublinie upłynął pod znakiem zbliżających się świąt Wielkiej Nocy. Jak przygotować wielkanocny stół i spędzić święta zgodnie ze staropolską tradycją można było dowiedzieć się podczas Festiwalu Wielkanocnego Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Wielkanocnymi potrawami pachniało również w Galerii Olimp.


Podczas Festiwalu w skansenie można było posmakować i kupić świąteczne przysmaki, a nawet przygotować je wspólnie z marszałkiem województwa lubelskiego Sławomirem Sosnowskim. Na stoiskach nie brakowało również wielkanocnych akcesoriów: palm, baranków, zajączków czy pisanek. Organizatorzy przygotowali również pokazy świątecznych obrzędów i konkursy m.in. na najsmaczniejszą wielkanocną potrawę, najładniejszą palmę i wiosenną dekorację.
Wielkanocne potrawy dominowały również podczas zorganizowanej w weekend w Galerii Olimp akcji „Kucharze Dzieciom” na rzecz podopiecznych Fundacji Spełnionych Marzeń. Projekt zainicjowali: Jean Bos – restauracja Agit, Piotr Wójcik – restauracja Sarzyński, Paweł Cygan – restauracja Zaścianek, Arkadiusz Krzesiak – projekt „Jemy Zdrowo”, Dorota Bęczkowska – restauracja Locomotiva. W sumie w akcji wzięło udział 16 lubelskich restauracji. Podczas dwudniowych prezentacji przygotowywania regionalnych potraw można było spotkać celebrytów i uczestników programów Hell’s Kitchen i Top Chef, a w zamian za dobrowolny datek degustować przygotowane przez nich specjały.
Joanna Niećko