Roladki schabowe w sosie serowym

Składniki:


400 g schabu bez kości w plastrach
kiełbasa podwawelska
papryka czerwona
świeży tymianek
musztarda miodowa
papryka słodka mielona
sól ziołowa
pieprz cytrynowy i cayenne

Sos serowy:

1/4 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
20 dag sera twardego cheddar
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Plastry oprószyć z każdej strony papryką, solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony musztardą, na tym ułożyć plastry kiełbasy i paski papryki czerwonej. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie podpiec około 15 minut ze świeżym tymiankiem w 180 stopniach.
Sos: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i szybko zamieszać całość do uzyskania gładkiej masy. Następnie, cały czas mieszając, by nie było grudek, wlewać powoli mleko. Powstały w ten sposób sos beszamelowy doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem, i trzymać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Na koniec dorzucić starty ser. Gotowy sos doprawić solą i polać nim roladki.