Roztocze czeka na małych kucharzy

Są jeszcze miejsca w dziecięco-młodzieżowej drużynie, która pod koniec lipca br. z Akademią Kreatywności uda się na 10-dniowe kulinarne warsztaty do Zwierzyńca. – Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo. Nie zabraknie tematycznych wycieczek i niespodzianek – zapewnia Eliza Stępień, właścicielka Akademii.

Letnie warsztaty kulinarne pod nazwą „Dzieci gotują na Roztoczu” rozpoczną się 30 lipca i potrwają do 8 sierpnia. – Zapraszamy wszystkich małych kucharzy w wieku 7-14 lat – mówi Eliza Stępień, właścicielka Akademii Kreatywności, organizatorka warsztatów. – W dzisiejszych czasach gotowanie to nie tylko jeden z domowych obowiązków, lecz także sposób na realizację pasji. Podczas letnich warsztatów kulinarnych młodzi kucharze poznają najpopularniejsze kuchnie świata oraz dowiedzą się, w jaki sposób z prostych składników przygotować pyszne dania, i jak pięknie je podać.

Akademia Kreatywności, znana z organizacji zajęć kulinarnych dla dzieci, proponuje codziennie minimum dwie godziny warsztatów, podczas których dzieci poznają kulinarne rzemiosło. Będzie też trochę teorii.

– Na początek Kuchenne ABC, czyli wyjaśnimy dzieciom, jakie są różnice między gotowaniem, smażeniem i pieczeniem – opowiada Eliza Stępień. – Przygotujemy pyszne sosy i dipy do mięs oraz warzyw. Będziemy uczyć się łączyć smaki i zapachy, poznamy niezawodne duety stosowane na co dzień w kuchni, takie jak pomidory z bazylią, czy jabłka z cynamonem. Kolejny temat to kompozycja dania na talerzu, czyli dowiemy się, jak podać jedzenie smacznie, a zarazem pięknie. Nauczymy się organizacji pracy w kuchni, podziału obowiązki w profesjonalnej kuchni, a także poznamy zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, no i co również ważne, zachowania porządku na stanowisku pracy – dodaje właścicielka Akademii Kreatywności.

Program warsztatów wygląda zachęcająco, podobnie jak proponowane menu. Mali kucharze z Akademią Kreatywności poznają Kuchnie Świata. – Na początek będzie to kuchnia włoska, czyli makarony, pizza, czy przepyszny deser tiramisu. Z kuchni meksykańskiej nauczymy się przygotowywać tortille. Z japońskiej przyrządzimy smaczne sushi. Będzie też kuchnia amerykańska, czyli hot-dogi, hamburgery, ale nie takie, które można kupić na stacjach paliw czy w sieciówkach. Przygotujemy je ze świeżego mięsa. No i obowiązkowo będzie grill party, a na nim mięsa, warzywa i owoce. Jeden dzień poświęcimy na kuchnię polską, zrobimy pierożki, świeżą szarlotkę i nie tylko – podkreśla E. Stępień.

Warsztaty, jak zapowiadają organizatorzy, mają być smaczne, zdrowe i kolorowe. – Dzieci dowiedzą się, co warto jeść latem, a co w innych porach roku, czyli opowiemy im o sezonowości w kuchni. Poznają też kuchnię regionalną. Co warte podkreślenia, będziemy uczyć się poprzez zabawę – twierdzi właścicielka Akademii Kreatywności.

W trakcie warsztatów nie zabraknie wycieczek i atrakcji. Uczestnicy odwiedzą Olejarnię Świąteczną w Łabuniach, gdzie odbędą się zajęcia edukacyjne, bicie oleju, degustacje, a świeży produkt zostanie wykorzystany podczas pracy w kuchni. – Wybierzemy się też do pasieki „Ulik”, gdzie dzieci wezmą udział w zajęciach edukacyjnych, poznają historię pszczelarstwa, dowiedzą się o znaczeniu pszczół w naszym życiu, skosztują świeżutkiego miodu, będą mogły zakupić pamiątki – wylicza Eliza Stępień

W programie 10-dniowych warsztatów są też: gotowanie w plenerze, pikniki, gry i zabawy integracyjne, ognisko z kiełbaskami, dyskoteki tematyczne, wyprawy nad zalew, zwiedzanie Zwierzyńca. Uczestnicy zostaną zakwaterowani w pensjonacie „Zacisze”, w ładnych, przestronnych i czystych pokojach z pełnym węzłem sanitarnym, telewizją, w wydzielonej części budynku z oddzielnym wejściem, salą szkoleniową. Na terenie, ogrodzonego obiektu znajdują się: altana, miejsce do gry w piłkę i ognisko. – Miejsce jest czyste, oddalone od drogi głównej, dookoła spokój i piękne krajobrazy – zachęca E. Stępień.

Organizator zapewnia również pełne wyżywienie: śniadania w formie bufetu oraz obiady, podwieczorki i kolacje, a także produkty na zajęcia, fachową doświadczoną kadrę pedagogiczną, dietetyka, ubezpieczenie, fartuszki ochronne i dla każdego na pamiątkę przepisy kulinarne. Cena od jednego uczestnika to 1749 zł. Dojazd z Chełma wliczony w cenę. Wyjazd z innych miejscowości do uzgodnienia. Przed wyjazdem jest planowane spotkanie w celu zapoznania się i omówienia niezbędnych do wzięcia ubrań i akcesoriów. Zapisy – tel. nr 606 530 940. Węcej informacji również na Facebooku – Akademia Kreatywności. (s)