Rywalizowali przy kaszy

Konkursowe gotowanie

Zespół Szkół nr 5 im. Jana Pawła II był gospodarzem I Lubelskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnie regionalne – kuchnia lubelska”. 23 listopada wzięło w nim udział 14 drużyn z całego województwa.


Uczniowie musieli opowiedzieć o przygotowywanej potrawie (również w wybranym języku obcym). Na przygotowanie posiłków mieli 2,5 godziny. Motywem przewodnim konkursu był nasz regionalny produkt – kasza. Powstały tak smakowite dania, jak pierożki z boczkiem i kaszą gryczaną ze skwarkami czy pęczak „polesiak” z sosem z maślaków i burakiem pieczonym. Przygotowane potrawy, ich smak i aranżację oceniali kucharze z lubelskich restauracji. Patronat honorowy nad konkursem sprawowali: prezydent Lublina, lubelski kurator oświaty i marszałek województwa lubelskiego. (EM.K.)

Wyniki drużyn z Lublina: I miejsce: Paulina Żarnowska i Natalia Ubczyńska z Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie (potrawa: kaczka faszerowana kaszą z sosem jabłkowo-cydrowym).
II miejsce: Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum ,,Lider” w Lublinie (potrawa: kaczka, kasza pęczak, pierożek lubelski, kalafior, śliwka, groszek, jabłko, sos)

Komentarze