Jeśli chcesz wzmocnić organizm, przestać chorować i poczuć się młodziej, sięgnij po ten miód. Jego właściwości porównywalne są do słynnego (i drogiego) Manuka z Nowej Zelandii. Jednak w Polsce jest on ciągle mało znany i niedoceniany.
Jest to kwiatowy mód nektarowy. Powstaje z kwiatów oraz pyłku facelli błękitnej, dość popularnej rośliny o charakterystycznej granatowej barwie, rosnącej na łąkach. Jest ona bardzo ceniona przez pszczelarzy z powodu swych niezwykle miododajnych właściwości.
Pełen kwiatów
Od razu należy wyjaśnić, że nie jest to miód, który tworzy się w stu procentach wyłącznie z fioletowych kwiatów facelli. Zawiera w sobie nektar także innych roślin rosnących na łące (np. chabrów). Ale dzięki tej naturalnej różnorodności wzrastającego właściwości zdrowotne.
O ciekawym smaku
Ma interesujący, lekko kwiatowy i jednocześnie dość słodki smak, określany jako orzeźwiający. Na dodatek jego konsystencja sprawia, że można go wyjadać wprost ze słoika.
O sprawdzonym działaniu zdrowotnym
Miód faceliowy zawiera magnez, żelazo, witaminy oraz cenne substancje odżywcze.
Jego systematyczne zażywanie, np. każdego ranka na czczo, wzmacnia odporność – zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Pomaga leczyć choroby górnych dróg oddechowych, np. astmę oskrzelową, zapalenie oskrzeli a nawet zapalenie płuc.
Zalecany jest przy wielu dolegliwościach układu pokarmowego. Wspomaga m.in. leczenie wrzodów, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym oraz kłopotów trawiennych.
Warto go zażywać przy problemach z sercem i z chorobami układu krążenia. Pomaga np. obniżyć ciśnienie krwi.
Polecany jest po dużym wysiłku fizycznym i intelektualnym (np. przygotowaniu do egzaminu).
Sposób zażywania
Wieczorem rozpuścić łyżeczkę miodu w 1/2 szklanki letniej wody. Rano dolej ciepłej. Napój wypij na czczo. To najlepszy sposób przyswajania cennych właściwości z miodu.