Sernik „Nowojorczyk”

Składniki:


Spód:
200 g kakaowych herbatników
80 g miękkiego masła
Masa: serowa:
1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub wiaderko sernikowego
240 g cukru pudru
4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
200 ml śmietanki 36 proc.
cukier z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

masa kajmakowa
mix orzechów

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i wymieszać z rozdrobnionymi herbatnikami. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód i delikatnie brzegi herbatnikami. Wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ser połączyć z cukrem i mąką. Mieszając, stopniowo dodawać jajka oraz śmietanę. Na koniec cukier z wanilią do smaku. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód z herbatników. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce.
Masę kajmakową podgrzać, rozpuszczoną polać wierzch ciasta. Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i laskowymi.