Smaki domowej spiżarni

W Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie (gmina Fajsławice) zorganizowano konferencję „Produkt lokalny poszukiwany, czyli jak na tym zarobić?”, a także warsztaty „Smaki domowej spiżarni”.

To już druga odsłona warsztatów, które realizowane są w ramach projektu „Dobre bo Nasze”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. W spotkaniu uczestniczył kierownik oddziału Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Krzysztof Flis.

– Konferencję poprowadzili pracownicy sekcji higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krasnymstawie Kamila Kaczmar i Katarzyna Proskura, które przedstawiły zebranym zagadnienia związane z produkcją żywności tradycyjnej, w szczególności wymogi sanitarne jakie bezwzględnie należy spełniać podczas wytwarzania produktów tradycyjnych np.: uprawy owoców, warzyw, ziół czy zbóż – informuje Aleksandra Granat z urzędu gminy Fajsławice.

Panie omówiły także przepisy prawne związane z prowadzeniem działalności w zakresie dostaw bezpośrednich i rolniczego handlu detalicznego. Po krótkiej przerwie kawowej rozpoczęły się warsztaty kulinarne, prowadzone przez Jacka Jakubczaka i Mariusza Kwiatosza ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy. Uczestnicy podzieleni na dwie grupy przystąpili do działania.

– Pod okiem pana Mariusza z owoców sezonowych jak śliwki, gruszki czy jabłka przygotowywano mniej popularne lub zupełnie nieznane dla naszych gospodyń przetwory i weki np.: chutney jabłkowy lub śliwkowo-gruszkowy, relisz śliwkowy z przyprawami, konfiturę z gruszek i jeżyn z lawendą, gruszki w czerwonym winie czy powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu – dowiadujemy się.

– Pan Jacek natomiast czuwał nad przygotowywaniem przetworów warzywnych. Podczas warsztatów powstały kiszone pomidory, marynowany czosnek w trzech smakach, buraczki na kanapkę czy modra kapusta. Zaskoczeniem dla uczestniczek była konfitura z czerwonej cebuli i słodki dżem z pomidorów – mówi Granat. Efekty warsztatów można zobaczyć w Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie. (k)

 

News will be here