W niedzielę w Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie chętni mieszkańcy gminy Fajsławice uczestniczyli w konferencji „Produkt lokalny szansą rozwoju gminy”, a także w warsztatach „Smaki domowej spiżarni”.
Podczas zajęć licznie zgromadzeni uczestnicy pod okiem Marzeny Kafary i Piotra Huszcza ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, mogli nauczyć się przygotowywać przetwory z warzyw i owoców. Uczestnicy podzielili się wedle uznania na dwie grupy i aktywnie przystąpili do wspólnej pracy.
– Pod okiem pani Marzeny gospodynie przygotowywały z sezonowych obecnie owoców jak: czarna i czerwona porzeczka, malina czy agrest, smakowite dżemy, konfitury, galaretki, marmolady i soki. Pan Piotr natomiast czuwał nad przygotowywaniem przetworów warzywnych. Sezon ogórkowy w pełni – więc nie mogło zabraknąć pikli właśnie z ogórków – opowiada Aleksandra Granat z urzędu gminy Fajsławice.
Nowością dla większości uczestników warsztatów była marynowana rzodkiewka czy kalafior z dodatkiem oryginalnych przypraw. Ciekawym punktem programu była też konferencja, którą prowadził Wojciech Hus z Lokalnej Grupy Działania Krasnystaw Plus. (k)