Smakowicie w Dworze Anna

Wojewódzcy Liderzy Smaku

„Sakiewki z ciasta gryczanego z farszem z kaczki serwowanej z kurką na maśle oraz karmelizowaną figą” – takie m.in. danie wyróżniono w konkursie „Wojewódzki Lider Smaku”. Jego organizatorem od 12 lat jest Regionalna Izba Gospodarcza w Lublinie. Uroczystość rozdania nagród WLS miała miejsce 17 marca br. w Dworze Anna w podlubelskich Jakubowicach.
To konkurs na najlepsze potrawy i produkty spożywcze województwa lubelskiego. Rywalizują w nim producenci żywności, napojów, lokale gastronomiczne bez względu na formę prawną oraz wielkość zatrudnienia.
Do tej edycji konkursu zgłoszono 16 wyrobów, które sklasyfikowano w 7 kategoriach.
Zwycięzcy XII edycji WLS otrzymali statuetki w 5 z nich.
W kategorii „Wyroby piekarskie” I miejsce zajęła Piekarnia-Cukiernia Abramowicz z Klikawy koło Puław za bułki z kiełkami żyta.
W kategorii „Wyroby cukiernicze” I miejsce przyznano „Społem” Lubelskiej Spółdzielni Spożywców za ciasto Napoleonka
W kategorii „Makarony” nagrodzono Wytwórnię Makaronu Domowego „Pol-Mak” SA za Gniazda wstążki pełnoziarniste.
W kategorii „Wyroby mleczarskie” I miejsce zajęła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za Zsiadłe mleko.
W kategorii „Napoje alkoholowe”I miejsce otrzymała Perła-Browary Lubelskie SA za piwo Perła chmielowa.
W dwóch kategoriach przyznano tylko wyróżnienia. W kategorii „Potrawy” otrzymały je Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” sp. z o.o. za Szczupaka faszerowanego oraz Gniecki Hotel & Restauracja z Hrubieszowa za wyrafinowane Sakiewki z ciasta gryczanego z farszem z kaczki serwowanej z kurką na maśle oraz karmelizowaną figą.
W kategorii „Wyroby mięsne” wyróżnienie otrzymała Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie produkująca Kiełbasę szlachecką.
8-osobowemu jury przewodniczyła prof. dr hab. Barbara Baraniak, kierownik Katedry Biochemii i Chemii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W jedenastu poprzednich edycjach WLS nagrodzono 201 potraw i produktów kulinarnych. MAR