Smażyli pączki, strzelali z karabinu

W czasie tegorocznych ferii zimowych dzieci i młodzież z gminy Ruda-Huta miała możliwość korzystania z wielu atrakcji przygotowanych przez tamtejszy GOK. A tych było co niemiara – od warsztatów kulinarnych po zajęcia strzeleckie.

Najpierw (31 stycznia) zorganizowano dzieciom wyjazd do chełmskiego kina „Zorza”. Potem (1 lutego) w Domu Kultury w Żalinie zawodowy kucharz Łukasz Walczuk przeprowadził warsztaty kulinarne. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać kolorowe naleśniki z owocami oraz wiatraczki z ciasta francuskiego nadziewane nutellą i owocami. W zajęciach wzięło udział 17 dzieci: Piotrek Paciejewski, Sandra Szakuła, Michał Nadolski, Gabriel Nadolski, Szymon Skimina, Jakub Borodej, Wojtek Walczuk, Róża Walczuk, Ania Walczuk, Jasio Walczuk, Karolina Walczuk, Wiktoria Walczuk, Iga Tarnowska, Nikola Bondaruk, Joanna Fas, Krzysztof Fas, Oliwier Kotowski.
Tego samego dnia w Borowicy odbyło się szkolenie strzeleckie oraz wewnętrzny konkurs strzelecki, na którym członkowie sekcji Krav Maga Żalin oraz Krav Maga Świerże mieli okazję sprawdzić swoją celność. Całość szkolenia odbyła się na obiekcie i pod okiem instruktorów z Krasnostawskiego Stowarzyszenia Strzeleckiego „Patron”. Konkurs przeprowadzony był na karabinkach bocznego zapłonu – KBKS. Najwięcej punktów zdobyli:
1. Patryk Połajdowicz – 155 pkt, 2. Izabela Obcarska – 147 pkt,3. Przemysław Mazur – 140 pkt.
Dodatkową atrakcją szkolenia była możliwość oddania kilku strzałów z karabinu Colt M4 ar-15 co pozwoliło uczestnikom poczuć siłę oraz odrzut broni strzelającej prawdziwą, bojową amunicją kaliber 5.56 mm..
3 lutego dzieci i młodzież wzięły udział w dwudniowej wycieczce do Warszawy. Pierwszego dnia uczestnicy mieli okazję poznać historię stolicy, po której oprowadzał Krzysztof Opas – opiekun i nauczyciel Szkoły Podstawowej w Rudzie-Hucie. Pierwszą z dwóch atrakcji drugiego dnia wycieczki (4 lutego) było Centrum Nauki Kopernik, gdzie uczestnicy spędzili kilka godzin na poznawaniu różnych oblicz nauki poprzez zabawę. Kolejnym punktem wycieczki było Muzeum Powstania Warszawskiego. 6.lutego Gminny Ośrodek Kultury w Rudzie-Hucie zorganizował dla dzieci wyjazd do Chełma na lodowisko, a dzień później do CHDK-u na spektakl „A niech to gęś kopnie”. Ferie zakończyły warsztaty kulinarne pod okiem Łukasza Walczuka oraz pań z KGW „Ryzykantki”, które uczyły dzieci, jak przygotować pączki i chrust na tłusty czwartek. Pączki samżyli: Sandra Szakuła, Nikola Guzewska, Maja Bierut, Natalia Mazurek, Wiktoria Mazurek, Martyna Hawryluk, Aleksandra Mazurek, Kinga Panas, Filip Hernik, Paulina Głaz, Zuzanna Dec, Julia Skrzypiec, Julia Oziębło, Emilka Lewczuk, Joanna Sawicz, Mateusz Matejuk. (b)

News will be here