Syrop radnej, miód urzędnika

Radna Monika Mazur z mieszkankami Sielca oraz syropem z mniszka sieleckiego

Syrop z mniszka sieleckiego, pyszne miody i wykonany na ich bazie naturalny napój energetyczny. To produkty wystawione przez radną Monikę Mazur oraz Marcina Kołodzieja, pracownika Urzędu Gminy Leśniowice, w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Stężycy.

Ponad stu wystawców produktów regionalnych z województwa lubelskiego uczestniczyło w XVI edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na „Wyspie Wisła” w Stężycy (powiat rycki). Wśród nich była radna Monika Mazur z Sielca, która promowała własnoręcznie wykonany syrop z mniszka sieleckiego.
– Mniszek to roślina ciesząca się w naszej okolicy długoletnią tradycją – mówi radna Mazur. – Ma właściwości lecznicze. Działa oczyszczająco, wzmacnia odporność, jest dobry na schorzenia wątroby, łagodzi kaszel. Przyrządzam syrop z mniszka według receptury mojej sąsiadki, pani Stanisławy Radzięciak. To wyjątkowa osoba, o niezwykłej wiedzy. Na naszym stoisku wystawienniczym w Stężycy prezentowaliśmy też foldery z cyklu „Malowniczy Wschód”. Zabraliśmy też ze sobą piękne garnki gliniane, wykonane przez uczestników warsztatów z Domu spotkań „Na Pograniczu Kultur” w Kumowie Plebańskim. Robiły duże wrażenie.
Swój wyrób w Stężycy promował też inny mieszkaniec gminy Leśniowice, Marcin Kołodziej, na co dzień pracownik Urzędu Gminy Leśniowice. Przygotował degustację pysznych miodów z własnej pasieki, ale nie tylko. Zainteresowanie wzbudzał jego naturalny napój energetyczny przygotowany na bazie miodów. (mo)